Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Vivamus congue turpis in augue pellentesque scelerisque. Pellentesque aliquam laoreet sem nec ultrices. Fusce blandit nunc vehicula massa vehicula tincidunt.

Téma: Horkolás elleni karkötő

Horkolás elleni karkötő 4 napja 3 órája #157193

  • sleepbest
  • sleepbest profilkép
  • JELEN
  • Premium tag
  • Hozzászólások: 142
  • Karma: 0
Szervi elváltozások a horkolás mögött

Nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében ne lenne valaki, aki horkol. Ez szinte életünk „normális” részét képezi. Pedig nem normális. Sőt! A legújabb kutatások szerint a horkolás hátterében meghúzódó eltérések nagy számban komoly, sokszor életveszélyes betegségekhez vezetnek. Magasvérnyomáshoz, agyvérzéshez, szívinfarktushoz, hogy csak a legismertebbeket említsük.
A felnőtt emberek 50%-a horkol, 30 % rendszeresen. Idősebb korban ez még gyakoribb, meghaladja a 60%-ot.Horkolás elleni spray, hozzáadott mentollal : bit.ly/2T4zNCt

Harc a horkolás ellen - bit.ly/2SZuzIb
 
Mi az ami hajlamosít a horkolásra?

A túlsúly, bizonyos nyugtató hatású gyógyszerek szedése – mindkét nemben – hajlamosít a horkolásra. Az esti alkoholfogyasztás ugyancsak nem előnyös, Ha Ön egyébként is sokat horkol: az alkohol ellazítja a torokban található izmokat, az itt lévő lágy szövetek ezáltal nagyobb eséllyel remegnek majd a be- és kiáramló levegőtől. Különféle anatómiai eltérések szintén közrejátszhatnak mind a horkolás, mind az alvási apnoe kialakulásában, így például a lágy szájpad szélessége,a nyelvcsap hossza, a nagy mandulák, az elégtelen orrlégzés, az orrsövényferdülés, az orrpolipok vagy a folyamatos orrdugulás jelenléte. A garat alsó szakaszának rendellenes mozgása is előidézője lehet az alvási apnoenak.

Az erős horkolás nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeinket is érintheti. A kialakulás okai náluk általában a megnagyobbodott mandulák. Szülőként érdemes lehet erre is odafigyelnünk, az 1 és 9 év közötti gyermekek mintegy 3 százalékánál alakulhat ki alvásfüggő légzészavar.. Az éjszakai légzéskimaradások – a gyakori felébredések miatt – jelentősen csökkenthetik gyermekünk iskolai teljesítményét, felnőttkorban pedig magas vérnyomáshoz vezethetnek.
 
 
Alternatív kezelési módok és életmódváltás

Az eredmények alapján meghatározható a kezelési terv, mely jelentheti bizonyos eszközök alvás közben történő alkalmazását. Speciális párnával, horkolásgátló spray, vagy orrszárny tágító segítségével bizonyos esetekben már javulás érhető el. Amennyiben a horkolás főként háton fekve jelentkezik, jó szolgálatot tehet a horkolásgátló pizsama, melynek hátulján, egy zsebbe teniszlabdát rejtünk, így kényszerítve folyamatos hason, illetve oldalfekvésre a horkoló hálótársat. A panaszokat sok esetben már egyéb kezelések nélkül is jelentősen csökkenthetjük, ha változtatunk életmódunkon. A túlsúly és a dohányzás egyaránt hajlamosító tényező, a túlzott alkohol fogyasztás szintén közrejátszhat a horkolás megjelenésében.
 

A túlsúly így hat az alvásra
Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a lehetséges megoldásokról beszélt.

Éjszakai légzéskimaradásnak vagy obstruktív alvási apnoénak nevezzük azt a jelenséget, amikor horkolás közben, hosszabb légzésszünet után az érintett hirtelen levegő után kapkod. Az alvási apnoéra való hajlamot, az anatómiai adottságokat általában örököljük. A betegség előfordulása a kor előrehaladtával nő, de kialakulásának más rizikófaktorai is vannak, mint például a szűk orrjáratok, a valamilyen ok miatt kialakuló orrdugulás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Az amerikai National Sleep Foundation szerint azonban a legnagyobb kockázati tényező a túlsúly. Mivel pedig az ismert alvási apnoés betegek közel fele túlsúlyos, feltétlenül ismerni kell az összefüggéseket.

Bár természetesen nem minden elhízott személy szenved éjszakai légzéskimaradástól, a pluszkilók bizonyítottan növelik a rizikót. A túlsúly miatt ugyanis a nyak területén is felhalmozódik a zsír, ami önmagában is akadályozza a légzést. Éppen ezért a probléma kezelésének első életmódbeli lépése a testsúly rendezése. Már 10 százaléknyi fogyás is javít az alvási apnoé állapotán, sőt esetenként meg is szünteti a légzéskimaradást.

Tévhit, hogy a horkolás ártalmatlan

Sokan azzal magyarázzák a lefekvés előtti alkoholfogyasztást, hogy jobban alszanak tőle. Bár tény, hogy az alkoholtól könnyebben elálmosodhatunk, az ital azonban kifejezetten negatív hatással van azalvásminőségére. Megzavarja a mélyalvást és a REM-fázist, éppen ezért alkoholfogyasztás után egészen biztosan rosszabb minőségű lesz az alvásunk.

A horkolás lehet ártalmatlan is, de betegséget, például alvási apnoét is jelezhet. Ez pedig kezeletlenül hagyva akár komoly egészségügyi károsodást is okozhat. Éppen ezért, ha a horkolásunk rendszeres, nagyon hangos, valamit fulladozással vagy légzéskimaradással is jár, mindenképpen menjünk orvoshoz!

Mikor legyen az első randi? Adunk pár tippet

Ezek a legnagyobb tévhitek a horkolásról
Alvási apnoe gyógyszeres kezelése


Gyakori például, hogy a nyelvcsap vagy a lágy szájpadlás izmai elernyednek, "belóg" a levegő útjába, így a beszívott levegő mintegy rásimítja a garatra, elzárva a légutat. A légzéskimaradások során csökken a vér oxigénszintje, ennek jelzésére az agy riadót fúj, az alvó egy pillanatra felébred, az izomtónusa helyreáll, így rövid idő alatt elhárul az akadály. Ezek a mikroébredések azonban nagyon megterhelik az illető keringését, egész szervezetét, megakadályozzák, hogy a pihentető mélyalvás szakaszába kerüljön. Fáradékony, aluszékony lesz, teljesítménye csökken, súlya gyarapodik, hosszabb távon pedig szív- és érrendszeri betegségei alakulhatnak ki.

Covid útinapló az Aquaticum Hotelből

Magyarországon Horkolás elleni karkötő 2020
Mint a legtöbb alvászavart, az alvási apnoét sem szabad félvállról venni. A legtöbben hajlamosak vagyunk legyinteni az alvásproblémákra, pedig a kialvatlanság nagyon súlyos gondokat is okozhat. De mi is pontosan ez a betegség?

Az alvási apnoé egy olyan alvászavar, mely során a légzésalvásközben kimarad, majd újra elindul. Két típusát különböztetjük meg: az obstruktív alvási apnoét, valamint a centrálisat.

Az előbbi során a torok izmai ellazulnak, elernyednek. Ezek az izmok felelősek azért, hogy a nyelv, a mandula és a szájpad tartást kapjon. Ha ezek nem működnek rendesen, akkor a légutak beszűkülnek, elzáródnak légzés során, így az abbamarad egy pillanatra. A vér csökkenő oxigénszintjére az agy ébresztéssel válaszol, azonban ez az ébresztés olyan rövid ideig tart, hogy általában nem is emlékszünk rá.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.635 másodperc