Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám
Vivamus congue turpis in augue pellentesque scelerisque. Pellentesque aliquam laoreet sem nec ultrices. Fusce blandit nunc vehicula massa vehicula tincidunt.

Téma: Obstruktív alvási apnoe lelki okai

Obstruktív alvási apnoe lelki okai 1 hete 2 napja #157684

  • sleepprofile
  • sleepprofile profilkép
  • TÁVOL
  • Elite tag
  • Hozzászólások: 259
  • Karma: 0
A jellegzetes horkoló hangot a szájpad, a nyelvcsap vagy a garatívek lágy szöveteinek rezgése okozza. Alvás közben ellazulnak az itt található izmok és kötőszövetek, a folyamatosan be- és kiáramló levegő pedig mozgásba hozza ezeket a szöveteket, szűkítve ezzel az áramló levegő rendelkezésére álló helyet.Egyszerű és gyors megoldás a horkolás megszüntetésére - bit.ly/31hIPQX

Ezt teheti horkolás ellen : bit.ly/3j8j7V0
 
A horkolás kockázatai

- álmatlanság
- koncentrációhiány
- csökkent libidó
- pszichológiai és szociális sérülések
- ingerlékenység
- obstruktív alvási apnoé (OSA)

Obstruktív alvási apnoé (OSA), amely nappali aluszékonyságot, reggeli fejfájást, automatikus viselkedést, hangulatingadozást, szexuális diszfunkcionalitást, rövid távú memória-kiesést és hallucinációt okoz. Ezek akár egyenként is életveszélyesek lehetnek a páciens számára.
 


 
Statisztikai adatok szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb, mint az egészséges embereknél. A zavart éjjeli alvás egyéb nappali hatásokat is eredményez:

- Fizikai és szellemi fáradtság
- Magasabb vérnyomás
- Szívritmuszavar
- Érzékszervek tompulása
- Csökkenő szexuális vágy
- Pszichés problémák

Egy vizsgálat szerint a horkoló vagy alvási apnoében szenvedő személyek ötször több balesetet okoznak – nyilván a tartós fáradtság és a koncentrálási nehézségek miatt. A horkoló mellett alvó házastársak problémái leginkább az alváshiányban és ennek következtében kialakuló problémákban jelentkeznek.
 
A horkolás így lesz életveszélyes

A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek (a garat oldalsó és hátsó falai, a nyelvgyök, a nyelvcsap, a mandulák, a lágyszájpad) vibrációja hozza létre. Mint minden harántcsíkolt izom, a garatfeszítő izmok is ellazulnakalvásközben, ekkor pedig nem tudnak részt venni a garat nyitva tartásában, így az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás kialakulhat. A ki-beáramló levegő megmozgatja a lágy szöveteket: ennek eredménye a horkoló hang.

Tudni kell, hogy a horkolás valóban megnehezítheti a hálótárs alvását, az erre vonatkozó panaszok nem tekinthetők hisztinek. Ráadásul a horkolás a horkolóra nézve veszélyes is lehet, ha hosszabb-rövidebb légzési szünetek jelentkeznek közben. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a légvételt és vele együtt a horkolást, majd hangos felhorkanás kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni. Mivel minden egyes légzéskimaradás korrigálása csak a központi idegrendszer éber állapota (ún. mikroébredés) révén valósulhat meg, az alvás minősége romlik, az alvó nem fogja kipihenni magát, és megfelelő idejű alvás ellenére is fáradtan ébred.


Lehalkítja a horkolást egy új készülék


Jason Naparstek, a QuietLife izraeli startup alapítója az Origónak adott interjújában cége legújabb kütyüjéről nyilatkozott. A társaság az okok helyett arra koncentrált a tervezés során, hogy inkább a kiadott hangot semlegesítse.

A zajszűrés elvéhez érdemes felidézni, mi is valójában a hang: a hanghullámok saját amplitúdóval és frekvenciával rendelkező nyomáshullámok. Amplitúdónak a rezgés egyensúlyi állapottól való eltérést nevezzük (minél nagyobb az amplitúdó, annál hangosabbnak érzékeljük a hangot), a frekvencia pedig megadja, hogy adott idő alatt mennyi hanghullám halad el egy adott ponton.

Az új készülék - hasonlóan más zajszűrő berendezésekhez - a kiszűrni kívánt zajjal azonos amplitúdójú, de fordított fázisú hangot ad ki, ezáltal kioltva az eredeti, nemkívánatos zörejt.

Cumival a horkolás ellen
Horkolás csukott szájjal okai

Akik ettől a problémától szenvednek, nappal általában fáradtak, és gyakrabban válnak balesetek áldozatává. Kezelés nélkül az alvási apnoé fokozza a magas vérnyomás és a szívinfarktus kockázatát.
Obstruktív alvási apnoe lelki okai Magyarországon - Áttekintésem 2020

A szájüreg első kétharmadában található kemény szájpad mögött helyezkedik el a lágy szájpad, a középvonalában pedig a lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány, a nyelvcsap. A lágy szájpad gyengesége lehet alkati tulajdonság, de az életkor is befolyásolja. A jelenség főként idősebb korban gyakori, mert a kor előre haladtával a torok izomszöveteinek tónusa jelentősen csökken.

Ha fontos, hogy fitt legyél: GymBeam

Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak és a ki-be áramló levegő a felső légutak laza szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpad és a torok felső részén található garatizmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. A túlzottan laza lágy szájpad tehátalvásközben, légzésnél erősebben rezonál, és ez vezethet horkoláshoz - magyarázza a fül-orr-gégész.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.425 másodperc