Tök pite

Tök jó pite

Igazán „tiszta”, rostban gazdag, „tésztás” nyalánkságot szeretnél? A tök kiváló alapot ad az ízekkel és fehérjével teli kókuszos-magvas piténknek!

TÖKÖS PITE KÓKUSSZAL ÉS CHIA MAGGAL
Hozzávalók 8 személyre

„Tészta”:
1 csésze natúr kókuszreszelék
¼ csésze chia mag
½ tk. szódabikarbóna
1 ek. kókuszzsír
1 tojás
Olívaolajos sütőspray

Töltelék:
425 g cukormentes tök (a húsa)
¼ csésze stevia, kókusz vagy más organikus cukor
350 ml sűrített tej
2 tojás
½ tk. fahéjas fűszerkeverék

1. Melegítsd elő a sütőt 205 fokra. Tedd a kókuszt, chia magot és szódabikarbónát a robotgépbe és pürésítsd finom állagúra. Tedd bele az olajat, tojást és 2 evőkanál vizet. A géppel keverj rá néhányszor, hogy krémmé álljon össze.

2. Fújj ki egy 20 cm átmérőjű sütőformát sütőspray-vel. Öntsd bele a kókuszos keveréket. Süsd 10-12 percig, amíg el nem kezd enyhén barnulni. Vedd ki a sütőből, és tekerd le a hőfokot 175 fokra.

Tedd bele a tököt és a steviát (kókusz-, vagy más organikus cukrot) egy keverőtálba. Robotgéppel mixeld az egészet krémesre. Öntsd fel a sűrített tejjel, tojással és a fűszerkeverékkel. Öntsd rá a „tökös” keveréket az alapra. Süssed további 35-40 percig 175 fokon, amíg a beleszúrt késre nem ragad rá a keverék (nem ragacsos, mert átsült). Hagyd lehűlni. Tálalhatod langyosan, vagy hagyhatod teljesen lehűlni.

 

Tápérték szeletenként cukorral:
220 kalória
8 g fehérje
21 g szénhidrát
13 g zsír

Tápérték szeletenként steviával:
189 kalória
8 g fehérje
15 g szénhidrát
13 g zsír

EZEN RÁGÓDJ
Ha bármilyen „tökös” ételt szeretnél elkészíteni, akkor célszerű magát a nyers alapanyagot beszerezni, mert a konzerves változat tele lehet adalékokkal és cukorral.