Gyors gombás chili

Akár épp a hűtő belsejét bámulod, a szupermarket sorai között sétálsz vagy éppen a munkahelyeden várod, hogy ebédidő legyen, biztos elgondolkoztál már egy tucatszor azon, hogy: „Mit fogok ma enni?” Íme egy kis segítség.

GYORS GOMBÁS CHILI
Hozzávalók 4 személyre:

2 ek. kókuszolaj vagy ghi
450 g darált marhahús (opcionális)
12 nagy csiperkegomba (24 db, ha a marhát kihagyod)
2 vöröshagyma felkockázva
2 sárgarépa felvágva
2 piros kaliforniai paprika felkockázva
4 zellerszár darabolva
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. chilipor
1 ek. +1 tk. szárított oregánó
2 tk. fokhagymapor
0.5 tk. chipotle por
440 ml paradicsompüré
6 csésze víz
1 nagy avokádó felvágva
0,5 csésze vágott koriander

1. Melegítsünk fel egy Dutch Ovent közepes hőmérsékletre, adjuk hozzá a ghi-t és melegítsük, amíg sisteregni nem kezd. Adjuk hozzá a darálthúst (ha szeretnénk) és főzzük tovább, körülbelül 3 percig. Egy fakanál segítségével szedjük szét a húst, hogy egyenletesen barnára süljön. 
2. Adjuk hozzá a gombát, hagymát, répát, kaliforniai paprikát és a zellert, keverjük össze alaposan. 4-5 perc főzés elég ahhoz, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
3. Adjuk hozzá a fokhagymát, chiliport, oregánót, fokhagymaport és a chipotle port, majd keverjük meg. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a vizet, majd forrásig főzzük. Takarjuk le az edényt és vegyük lejjebb a hőmérsékletet, amíg be nem sűrűsödik, ez körülbelül 45 perc. Sóval fűszerezzük a végén.
4. Tálaljuk 4 főre avokádóval és korianderrel.

Tápérték adagonként:
451 kcal, 41 g fehérje, 34 g szénhidrát, 18 g zsír

Szívbarát
A chili-, oregánó-, fokhagyma- és chipotlepor egy csípős és savanyú alapot adnak az ételnek, ezenfelül jót tesznek a szív- és érrendszernek, továbbá segítik az anyagcserét is.