Paleo falatkák mandulalisztből

Egy kis egészséges ropogós rágcsálnivalóra vágysz? A mandulalisztből készült roppanós falatkák személyében meg is találtad a paleolit étrendbe is beilleszthető megoldást!

Gyermekkorunk egyik kedvence a frissen sült ropogós sajtos rúd, vagy a sajtos-sós falatkák, amikről azonban egy tudatos étrendet követve fájó szívvel, de le kell mondanunk. Remek alternatíva lehet viszont ez a gluténmentes ropogós, ami az élesztőnek köszönhetően különösen gazdag B-Vitaminban, hummuszba mártogatva pedig különösen finom és tápláló!

Hozzávalók
4 főre (fejenként 12 darab)

  • 150 gramm mandulaliszt
  • 30 gramm élesztő
  • 1 csipetnyi tengeri só
  • 1 mokkáskanál fokhagyma por/granulátum
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanálnyi olvasztott vaj

Elkészítési mód

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra

2. Egy tálkában keverd össze a mandulalisztet, az élesztőt, a fokhagyma granulátumot, majd ízesítsd tengeri sóval. Miután kellőképp homogén állagúvá keverted, add hozzá a tojást, a citromlevet és az olvasztott vajat és addig keverd amíg tészta szerű masszát nem kapsz.

3. A tésztát ezután helyezd sütőpapírra, egy másik sütőpapírral pedig fedd le, majd egy sodrófával lapítsd körülbelül 3 mm vékonyságúra. Ezután vedd le a tetejéről a sütőpapírt

4. Egy kör alakú tésztaszaggatóval szaggass belőle nagyjából 2,5 cm átmérőjű köröket, majd mindegyik tetejét szúrd át kétszer egy fogpiszkáló segítségével, így két kis lyukat formálsz a tetején. Ezután tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 8 percig, amíg aranybarna színű nem lesz és meg nem keményedik. Amint elkészült vedd ki a sütőből, majd tedd félre hűlni körülbelül 30 percig, ezután törd össze az előzetesen megformált kis körökké, vagy négyzetekké.

Egy adag (12 db) tápanyagtartalma:

295 kalória, 22 gramm zsír, 19 gramm szénhidrát, 12 gramm fehérje, 6 gramm rost