Grillezett tilápia burger

b_150_100_16777215_00_images_TilapiaBurger.jpg

Nem kell kifejezetten hal-rajongónak lenned ahhoz, hogy a következő kerti sütögetést egy kis tilápiával színesítsd, ez a pikkelyes ugyanis az egyik legegészségesebb alacsony zsírtartalmú fehérjeforrás.

A tilápia csak mostanában kezd egyre növekvő népszerűségnek örvendeni, korábban nem számított túlzottan felkapottnak, sokan ugyanis megkérdőjelezték az eredetét és pozitív élettani hatását. Igaz, hogy a legtöbb tilápia tenyésztett, de ez közel sem jelenti azt, hogy egészségügyi kockázattal járna a fogyasztása, a Latin-Amerikából származó példányok pedig különösen jó választásnak bizonyulnak, érdemes tehát ellenőrizni a csomagoláson, hogy honnan származik a hal.

Ami az egészségre gyakorolt hatását illeti a legnagyobb tilápia-para abból fakad, hogy a lazaccal ellentétben a tilápia szegény omega -3 zsírsavakban, inkább omega-6-ban bővelkedik, azonban rendkívül jó fehérjeforrásnak bizonyul, és segíthet változatosabbá tenni a csirkemell-köré kiépített, sokszor egyhangú étrended. Emellett a tilápia mellett szól az is, hogy kalória és zsírtartalma kiemelkedően alacsony, így mindenképpen érdemes kísérletezni vele!

Próbáld ki az alábbi kerti tilápia burgert, ami akkor is ízleni fog, ha egyébként nem vagy oda a halért, a tilápiának ugyanis egyáltalán nincs jellegzetes halíze, így inkább a fűszerek izgalmas ízvilága érvényesül mostani receptünkben.

Grillezett tilápia burger
Hozzávalók 2 főre

  • 1 csipetnyi bazsalikom
  • 0,5 teáskanálnyi pirospaprika
  • 1 csipetnyi só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős, jalapeno paprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál tojásfehérje lé, vagy 1 tojásfehérje
  • 2 szelet tilápia filé

Elkészítési mód

  1. Melegítsd elő a grillsütőt, vagy az általad használd sütőlapot
  2. Pucold meg a fokhagymát, a hagymának vágd le mindkét végét és szintén távolítsd el a héját, a jalapeno paprikából pedig szedd ki a magokat. Aprítsd fel a hagymákat, és a paprikát is, majd a tilápia filéket szintén vágd fel kisebb kockákra és helyezd mindet egy konyhai robotgépbe.
  3. Add hozzájuk a bazsalikomot, a sót, a pirospaprikát, a tojásfehérjét, majd ízesítsd tovább egy kis mustárral.
  4. Kapcsold be a robotgépet, és turmixold össze a hozzávalókat alaposan, egészen addig amíg az egész egy darált húshoz hasonló jelleget nem kap.
  5. Formázz belőlük két hamburger pogácsát, amit aztán egy kis ragadásmentes olajspray segítségével kisütsz a grillen. Oldalanként körülbelül 4-5 perc sütési idővel érdemes számolni. Ügyelj arra, hogy csak egyszer fordítsd meg őket sütés közben, és ne nagyon mozgasd őket a grillen, nehogy szétessenek! Tálald kedvenc köreteddel, mi kifejezetten salátával, vagy grillezett zöldségekkel ajánljuk.

Egy adag tápanyag tartalma (köret nélkül):

120 kalória, 35 gramm fehérje, 2 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír