Áfonya, az antioxidáns bomba

Ez az ízletes gyümölcs tele van rostokkal, kiválóan erősíti az immunrendszert, és számtalan módon felhasználható! Íme 5 remek áfonyás recept!

1. Áfonyás quinoa

Első lépésként melegítsd elő a sütőt 205 fokra, majd egy tálban keverj össze körülbelül 300-350 gramm áfonyát, egy teáskanál juharsziruppal és egy kis vízzel, valamint egy narancs kifacsart levével. Ezt követően egyengesd el az egészet a sütőformában, és dobd be a sütőbe 20 percre. Amint elkészült adj hozzá körülbelül 0,5 dl olíva olajat és ecetet, ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajtot, egy marék diót, valamint 2 db apróra vágott zellerszárat és az egészet keverd össze egy adag előre elkészített quinoával.

2. Áfonyakrém

Ehhez az egyszerűen elkészíthető szendvics krémhez szimplán keverj össze 60 gramm alacsony zsírtartalmú krémsajtot 60 gramm szintén zsírszegény morzsolt feta sajttal, egy adag aszalt vörös áfonyával és némi apróra vágott zöldhagymával. Alapos keverés után, tedd be kicsit a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

3. Áfonyás mártás

A sajtokhoz és húsfélékhez egyaránt remekül passzoló édes áfonyás mártás elkészítéséhez keverj össze egy edényben 300-350 gramm áfonyát. 60 gramm barna cukrot, 1 dl vizet, egy nagyobb mandarint, egy csipetnyi őrölt kardamom fűszert és 2 cikkely narancshéjat. Időnként keverd meg és forrald fel az egészet, majd vedd lejjebb a hőfokot és párold addig, amíg az áfonyák a hő hatására ki nem pukkannak és egy sűrű masszát kapsz. Ekkor vedd ki belőle a narancshéjakat és hagyd állni két órán keresztül. Hűtőben tárolva körülbelül két napig fogyasztható.

4. Áfonyával felturbózott magkeverék

Egy finom és egészséges rágcsálni valóhoz csak dobj össze 200 gramm aszalt áfonyát, 50 gramm tökmagot, 50 gramm mandulát, reszelj bele magas kakaótartalmú étcsokit, és hintsd meg egy kis natúr kókuszchips-sel. Útravalónak is tökéletes!

5. Áfonyás protein szelet
Első lépésként alaposan keverj össze 120 gramm zabpelyhet, ugyanennyi teljes kiőrlésű liszttel és cukrozatlan kakaóporral, valamint 150 gramm áfonyával, 2 mérőkanálnyi (kb. 60 gramm) tetszőleges ízű tejsavó fehérjével, egy evőkanál kukorica liszttel és egy kis sütőporral. Egy másik tálban pedig keverj össze egy evőkanál mézet, 1 dl almalevet, valamint 2 tojásfehérjét. Miután felverted a tojást, add hozzá az egészet a lisztes keverékhez, és hintsd meg egy kis reszelt étcsokival. Végül egyengesd el az egészet egy négyzet alakú sütőformában és süsd 15 percig 150 fokon. Amint elkészült vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni, majd vágd szeletekre!

A vörös áfonya mellett a fekete áfonyáról sem érdemes megfeledkeznünk, hiszen az is igazi vitaminbombának számít! Reggelire próbáld ki ezt a különleges és tápláló áfonyás-ricottás gorfit!