Ízletes lazac szezámos mázban

Egyszerre édes és sós ez a különleges ízvilágú, fehérjében gazdag halétel. Ne hagyd ki!

A séf tippje: Nehezen tudod megállapítani, hogy kellően átsült-e a hal? A legegyszerűbb módja, ha nagyon óvatosan átszúrod a közepét egy vékony késsel, majd gyengéden a szádhoz érinted a kést. Ha melegnek érzed, akkor a lazac elkészült!

Lazac szezámos bundában

hozzávalók 2 főre

  • tapadásmentes olíva olaj spray
  • 2 szelet (kb. 170 gramm) vadvízi lazacfilé
  • 1 evőkanál dijoni mustár (vagy bármilyen, amiben a mustármag is benne van)
  • 1 evőkanál agave szirup
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 csipetnyi szárított chili por
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj
  • 1 csipetnyi aprított thai bazsalikom (opcionális)

a zöldbab körethez

  • 0,5 kg zöldbab
  • 4 teáskanál apróra vágott, friss kapor
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál dijoni mustár (vagy bármilyen, amiben a mustármag is benne van)
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csipetnyi őrölt bors

Elkészítési mód

1. melegítsd elő a sütőt 215 fokra

2. boríts be egy tepsit alufóliával és spriccelj bele egyenletesen olíva olajat

3. bőrével lefelé helyezd bele a lazac szeleteket (ha nem szedted le a bőrét)

4. egy nagyobb méretű tálban keverd össze a mustárt, az agave szirupot, az ecetet, a szezámolajat, valamint a chilit és a bazsalikomot is, majd öntsd az egészet a lazac tetejére. Ezután süsd a halat körülbelül 10 percig.

5. A köret elkészítéséhez forralj fel 2,5 dl vizet egy nagy serpenyőben. Ha már forr, tedd bele a zöldbabot, fedd le a serpenyőt és főzd a babot közepesen ropogósra, ami körülbelül 2-3 percet jelent. Ezután vedd le a tűzről, de próbáld melegen tartani

6. Egy tálban keverd össze a kaprot, a mustárt, az olajat, a citromlevet majd ízesítsd sóval és borssal. Ezt követően add hozzá a még mindig meleg babhoz, jó alaposan dolgozd őket össze és hagyd állni 5 percig még tálalás előtt, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Egy adag tápanyagtartalma:

599 kalória, 63 gramm fehérje, 27 gramm szénhidrát, 27 gramm zsír

A lazac mellett a tilápia a testépítők és tudatosan táplálkozók kedvenc halfaltája. A következő kerti grillezésen rukkolj elő ezzel az egészséges tilápia burgerrel és zsebeld be a dicséreteket!