Spárgatök húsos mártással

A spárgatök egy igazi adu ász, ha kedvenc tészta ételedet egy jóval szénhidrátszegényebb verzióban tálalnád.

Spagetti tészta helyett tök? Először mi magunk is meglepődtünk az alábbi javaslaton, aztán kiderült, hogy a spárgatök másik közkeletű elnevezése a főzőtök, valamint az sem véletlen, hogy angol elnevezése a "spaghetti squash"!

Spárgatök húsos mártásban

hozzávalók 4 főre

  • 2 közepes méretű spárgatök
  • 1 evőkanál szőlőmag vagy kanola olaj
  • 1 apróra vágott fehér hagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kockákra vágott piros kaliforniai paprika
  • 0,5 kg sovány darált marhahús
  • 1 üveg fűszeres tésztaszósz
  • 50 gramm reszelt parmezán sajt

Elkészítési mód

1. Vágd félbe a két tököt, majd távolítsd el belőle a magokat. Tedd bele őket egy nagy lábasba, a belsejük lefelé nézzen, majd takard le őket egy papírtörlővel. Dobd be őket a mikróba és melegítsd őket magas fokozaton 8-12 percig amíg meg nem puhul a a belsejük. Ezután hagyd őket állni öt percig, majd kapard ki a belsejüket egy villával.

2. Forrósíts fel olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon. Dobd bele a hagymát és pirítsd addig, amíg meg nem puhul, ez körülbelül 4 percet vesz majd igénybe. Ezt követően add hozzá a fokhagymát és a kockákra vágott kaliforniai paprikát is és pirítsd őket össze 2 percig.

3. Miután a zöldségek elkészültek vedd ki őket a serpenyőből és tedd bele a darált marhahúst a serpenyőbe. Pirítsd körülbelül 5 percig, amíg barnulni nem kezd. Ezután tedd vissza a zöldségeket is, és öntsd nyakon őket a fűszeres tésztaszósszal. Párold őket 10 percig.

4. Tálald a spárgatököt nagy lapos tányéron, majd öntsd hozzá a húsos-zöldséges keveréket a szósszal, a tetejét pedig szórd meg parmezánnal.

 

Egy adag tápanyagtartalma:

423 kalória, 32 gramm fehérje, 47 gramm szénhidrát, 14 gramm zsír