A sütőtök ezer arca: diétás receptötletek az ünnepekre

Ezt a sokoldalú antioxidánsbombát nehéz felülmúlni! Most néhány elkészítési javaslattal járulunk hozzá az ünnepi menühöz.

Édesen vagy sósan, sülve-főve vagy pirítva, levesnek, turmixnak, sütibe vagy lekvárba, a sütőtök egyike a legváltozatosabban elkészíthető és méltán nagy népszerűségnek örvendő őszi csemegéknek. Ráadásul rendkívül gazdag értékes tápanyagokban, antioxidánsban és béta-karotinban, amelynek rikító narancssárga színét is köszönheti. Viszonylag alacsony kalóriaszint mellett rengeteg tápláló rostot tartalmaz, azaz rendkívül laktató, és feltölt energiával!

A magokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyek gazdagok fehérjében, a látásjavító hatásáról ismert lutein nevű antioxidánsban, valamint a koleszterinszint-csökkentő fitoszterolokban.  Meggyőztünk? Akkor íme néhány tipp, hogyan építsd be az étrendedbe vagy éppen az ünnepi asztalra!

roasted-pumpkin-seeds.jpg

PIRÍTOTT TÖKMAG

Egy örökzöld ropogtatnivaló: 180 fokra előmelegített sütőben vagy serpenyőben percek alatt elkészíthető. 1 bögre nyers tökmagot 1-2 evőkanál olajjal 20-25 perc alatt piríts ropogósra. Fűszerezésképp enyhén megsózhatod, de chili- vagy fokhagymaporral vagy sima pirospaprikával is feldobhatod!  

roasted-pumpkin.jpg

KLASSZIKUS SÜLT TÖK

A klasszikus sült tök desszertnek vagy tápanyagdús köretnek is kiválóan alkalmas. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd vágd fel a tököt 3-4 centis kockákra. Ízesítésképp tehetsz rá egy kis olívaolajat, sót és borsot, majd süsd sütőlapon, tespsiben vagy serpenyőben 40 percig.

mashed-pumpkin.jpg

TÖKPÜRÉ ÉS SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES

Krumplipüré helyett: a megpucolt és kimagozott tököt vágd 1-2 centis kockákra, és vízben tedd fel főni. Törd össze egy kis olívaolajjal és fokhagymával, sóval, borssal, és ha szereted, parmezán sajttal.

Ugyanígy rendkívül finom sütőtök-krémlevest is készíthetsz, pofonegyszerűen. A felkockázott tököt sóval, borssal, pár gerezd fokhagymával és mézzel, ízlés szerint gyömbérrel, szerecsendióval és rozmaringgal fűszerezve tedd fel főni, majd, mikorra kicsit kihűlt, turmixold össze, és egy kis főzőtejszínnel ismét forrald fel. Hogy teljes legyen az élmény, a tetejét szórd meg pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal.

És egy másik forró krémleves a hideg napokra!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary/