Édes-savanyú áfonyás chutney

Varázsolj fűszeres ízeket az ünnepi asztalra!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy póréhagyma, alaposan megmosva, hosszában félbe vágva, majd felszeletelve és újra megmosva
  • fél tk. őrölt fahéj
  • 1 ujj nagyságú friss gyömbér, apróra vágva
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 nagyobb alma, mag nélkül, felkockázva
  • 40 dkg fagyasztott vörösáfonya
  • 1 dl juharszirup
  • 4 ek. almaecet
  • 4 ek. barnacukor
  • 5 ek. víz
  • 2 ek. aszalt cseresznye vagy áfonya
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 csipetnyi tengeri só
  • 1 csipetnyi őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd szórd bele a póréhagymát. Időnként megkeverve alacsony lángon süsd 5 percig. Add hozzá a fahéjat, gyömbért és szerecsendiót. Főzd még 1-2 percig.
  2. Add hozzá a többi összetevőt, alapos kevergetés mellett forrald fel az egyveleget.
  3. Ha felforrt, lassú tűzön főzd tovább addig, amíg az áfonyaszemek szétnyílnak, és az alma megpuhul (10-12 perc). Ha túl sűrűnek érzed a masszát, 1-2 evőkanál vízzel higíthatod. Vedd figyelembe, hogy a chutney kihűlve enyhén megszilárdul.
  4. Vedd le a tűztől, és kóstold meg. Ha szükségét érzed, sóval, borssal, juharsziruppal, gyömbérrel, szerecsendióval, fahéjjal ízesítheted. Húsokhoz ajánljuk.

Tápérték: 310 kalória, 7 g zsír, 1 g telített zsír, 61 g szénhidrát, 4 g rost, 0 g fehérje.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary