Marhasteak fűszeres mogyoróval és zöldbabbal

Kellemeset a hasznossal: különleges vendégváró brutál fehérjemennyiséggel!

Hozzávalók 4 személyre:

A steakhez

  • 8 ek. szójaszósz
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 3 ek. borecet
  • 2 ek. apróra vágott gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva vagy apróra vágva
  • 2 ek. mustár
  • 1 ek. méz
  • 2 ek. aprított petrezselyem + 1-2 levél dísznek
  • 75 dkg marhaszegy
  • 1 jalapeno paprika, felkarikázva
  • 1 kisebb zöldhagyma, felszeletelve
  • só, bors ízlés szerint

A mogyoróhoz

  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 tk. méz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet pirospaprika
  • 15 dkg pucolt sótlan mogyoró

Zöldbab

  • 2 dl víz
  • fél kg zöldbab (megmosva, megpucolva)
  • 1 citrom leve
  • 1/2 tk. tengeri só

Elkészítése

  1. A steak első 8 összetevőjét keverd össze egy tálban, majd a hússal együtt zacskózd be úgy, hogy minden oldalról jól átjárhassa a pác. Hagyd állni szobahőmérsékleten 30-60 percig.
  2. Közben elkészítheted a mogyorót és a zöldbabot. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy kisebb tálban keverd össze az olajat, mézet, sót és fűszereket. Alaposan hempergesd bele a mogyorót, majd szórd egy sütőlapra, és 10-12 percig pirítsd a sütőben, amíg picit megbarnul. Tedd félre.
  3. Kevés vízben főzd 1-2 percig a zöldbabom hogy még ropogós maradjon. Add hozzá a citrom levét, és főzd még 1 percig. Szórd meg sóval.
  4. A steaket szórd meg a jalapeno-karikákkal, és süsd meg annyira, amennyire szereted. Hagyd hűlni néhány percre, és vágd vékony csíkokra. Díszítsd mogyoróval, zöldhagymával, friss petrezselyemmel. Köretnek tálald a zöldbabot.

A steak és a zöldbab tápértéke: 532 kalória, 36,5 g zsír, 11 g telített zsír, 14 g szénhidrát, 2 g rost, 37 g fehérje.

A mogyoró tápértéke: 230 kalória, 22 g zsír, 2,5 g telített zsír, 7 g szénhidrát, 3 g zsír, 4 g fehérje.

Tipp: Az ünnepi készülődés okozta stresszt csökkentheted, ha különféle jelzéseket teszel a bevásárlólistára. Alkalmazhatsz például színkódokat. A kékeket két nappal, a narancsszínűeket egy nappal a vendégek érkezése előtt kell elkészítened, a zöldeket pedig ráérsz aznap, amikorra várod őket. Minél felkészültebb vagy, annál kevesebbet kell majd az utolsó pillanatban kapkodnod!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary