Édes élet

Kínáld meg a tested egy jó adag A- és B6-vitaminnal, magnéziummal és vassal! Az eredeti mexikói étel zsírszegény és rostgazdag változata igazi „fitt ebéd”!

 Enchilada fekete babbal és édesburgonyával 

Hozzávalók 4 főre:
2 nagy édesburgonya
425 g konzerv paradicsom (darabolt)
2 tk. curry por
½ tk. őrölt római kömény
380 g konzerv fekete bab (sótlan) leöblítve és lecsepegtetve
140 g durvára vágott bébi spenót
8 db kukoricás tortilla

1. Melegítsd elő a sütőt 205 fokra. Az egyik édesburgonyát szúrkáld meg mindegyik felén egy villával, és tedd egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Süsd puhára (kb. 40 perc). Hámozd meg és pépesítsd: mérj ki 1 csészényit. A másik, még nyers édesburgonyát is hámozd meg és reszeld le (kb. 2 csészényit).

2. Vedd vissza a sütőt 175 fokra.

3. Készíts szószt. Egy közepes tálban melegítsd „forrásig” a paradicsomot, a krumplipürét és curry port. Vedd le a tűzről, és hagyd kissé lehűlni. Egy botmixerrel pürésítsd krémesre. Tedd félre.

4. Melegíts fel egy nagy lábost közepesen melegre. Tedd bele a reszelt burgonyát és főzd 1-2 percig, vagy amíg elkezd letapadni az aljára. Keverj hozzá ½ csésze vizet és a köményt, fedd le és főzd 3 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul. Vedd le a tűzről és keverd bele alaposan a spenótot és a babot.

5. Terítsd el a szósz felét egy 2,5 literes hőálló tál alján. Melegítsd fel a tortilla-kat a sütőben vagy egy forró serpenyőn. Mindegyiket kend ki vékonyan szósszal, kanalazz a közepére babos-burgonyás keveréket, majd tekerd össze. Tedd rá a maradék szószt.

6. Süsd 20 percig vagy amíg teljesen átmelegszik.

Tápérték adagonként (2 enchilada):
370 kalória
11 g fehérje
75 g szénhidrát
3 g zsír

 

 „Védőétel” 
Egyetlen édesburgonya a napi ajánlott A-vitamin adag háromszorosát biztosítja, – ez antioxidánsként védi a látást és támogatja az immunrendszert, plusz segít megelőzni a rák kialakulását.