Cékla

Ez az ízbomba „erőforrás” tele van értékes tápanyagokkal, rosttal, antioxidánsokkal és folsavval.

1. NYERSEN
Reszeld le, szeleteld, vagy egy hámozóval hosszú csíkokra vágva készíts belőle „spagettit”. A nyers cékla kiváló a salátákhoz, tésztába keverve vagy önmagában is. Egy gyors salátához keverd össze szeletelt uborkával, feta sajttal és hintsd meg némi olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal.

2. PIRÍTVA
Melegítsd elő a sütőt 205 fokra és teríts sütőpapírt egy sütőlapra. Vágd le a cékla tetejéről a zöld részt, mosd meg alaposan és szeleteld vékonyra (rajta is hagyhatod a héját vagy meg is hámozhatod). Tedd a szeleteket a sütőlapra és hintsd meg olívaolajjal. Sózd és borsozd, vagy használhatsz fokhagymás fűszerkeveréket is. Süsd 15-20 percig.

3. SMOOTHIE
Kezdd a napod egy erőkoktéllal, vagy turbózz rá az edzésedre: tegyél ½ csésze kókusz- vagy mandulatejet, ½ csésze vizet, ½ csésze bébispenótot, ½ közepes céklát (nyersen vagy főve) apróra vágva, ½ csésze áfonyát, ¼ csésze fagyasztott banánt, 1 ek. chia magot és jeget az aprítóba. Hidegen fogyaszd.

4. PESTO
Az aprítóba tegyél ½ csésze extra szűz olívaolajat , ¼ csésze  fenyőmagot (esetleg napraforgómagot, ha szereted az ízét), 1 kis céklát (nyersen vagy előfőzve), 1 gerezd fokhagymát, ¼ csésze reszelt parmezánt és 1 csésze bazsalikomlevelet. Pürésítsd össze és hintsd meg vele a sülteket vagy a tésztádat.

5. PALACSINTA
Értékes tápanyagokat – és színt – ad a palacsintatésztádnak. Tegyél ½ csésze zabot, 1 adag fehérjeport, ½ közepes nyers (megmosva, meghámozva, feldarabolva), vagy 1 előfőzött céklát és egy evőkanál vizet az aprítóba. A krémes végterméket öntsd egy tálba. Keverj bele 1 tojást, 1 ek. chia magot, 2 ek. mandulatejet, egy csipet fahéjat és ½ tk. vanília kivonatot. Keverd el jól és öntsd egy kiolajozott serpenyőbe. Ha már kezd száraznak tűnni a széle, fordítsd meg és további 1-2 percig süsd, amíg elkészül.

 EZEN RÁGÓDJ 
Ne feszülj! Egy pohár céklalé elfogyasztása igazoltan képes jelentősen csökkenteni a szisztolés vérnyomást.