Kínai csemege

Melyiket válaszd: sült rizs vagy lo mein tészta?

Keményen edzel, és időnként rákívánsz, hogy egy jó kínai kajával jutalmazd magad. (Fontos: időnként.) De nem akarod túl lazára sem engedni az étrendi gyeplőt, hogy úgy nézz ki, mintha Arnold helyett Jabba lenne a példaképed. Tehát melyik az egészségesebb köret: a sült rizs vagy a kínai tészta? Röviden a válasz: a lo mein. Igaz, hogy mindkettőt szószban úszva kapod, de a rizsnél kedvezőtlenebb, hogy már eleve olajban sütik meg. „Úgy teheted jobbá a rizst, hogy magadnak csinálod”, mondja Jennifer Agustines bejegyzett dietetikus. „Ha az étteremben a rizsre kívánsz rá, akkor a szerencsésebb, ha a csirke mellé brokkolit kérsz, és ahhoz választasz párolt rizst.” Ugyanakkor a lo mein jellemzően tojásos „spagetti”, ami a hagyományos fehérlisztes tésztáknál jobb választás az extra fehérje, és a sárgájában lévő tápanyagok miatt. Az árnyoldala a szójaszószból eredő magas nátrium tartalma, amivel elárasztják a nudlit, de ezt könnyű megoldani. „A rendeléskor a szószt az étel mellé kérd, így kontrollálható marad”, javasolja Agustines, aki kiváló megoldásnak tartja a fehérjében bővelkedő garnélarákot és csirkét, amihez még extra zöldségeket is kérne rendeléskor. „Okosan válogatva tedd egyedivé az ételeidet.”

 SÜLT RIZS VS LO MEIN 

sult_rizs.jpg

Sült rizs:
960 KALÓRIA
24 g FEHÉRJE
23 g CUKOR
164 g CH
22 g ZSÍR

lo_mein_teszta.jpg

Lo mein:
640 KALÓRIA
21 g FEHÉRJE
26 g CUKOR
116 g CH
10 g ZSÍR

 GYŐZTES: LO MEIN