A 6 legjobb zsírégető étel

Nem is gondolnád, hogy ezek a rostban gazdag izomépítő zöldségek és gyümölcsök a fogyásban is mekkora segítségedre lehetnek!

A fogyásért folytatott küzdelemben a vegetáriánusok kétségtelenül jelentős előnnyel indulnak a húsevőkkel szemben, hiszen a növényi alapanyagok több rostot tartalmaznak, mint az állati eredetű ételek jó része. Igen, e tekintetben a tojás és a tejtermékek is alulmaradnak, úgyhogy a vegánok még ennél is jobb esélyekkel indulnak. De miért érdekes ez? Főként azért, mert a laktató rost úgy csillapítja az éhségérzetet, hogy közben jelentéktelen kalóriamennyiséget tartalmaz, és hozzájárul az emésztőrendszer egészséges és „zökkentőmentes” működéséhez, mivel gyorsítja bélmozgást.

Egy magas rosttartalmú diéta tehát segít a súlykontrollban, ezen kívül a krónikus szívbetegségek kialakulásában, emellett csökkenti a vérnyomást és a rák kockázatát, valamint segít a vércukorszint megfelelő szinten tartásában. A növényi alapú diéták jellemzően alacsony energiatartalmúak, és rengeteg összetett szénhidrátot, rostot, és vizet tartalmaznak, amelyek mind hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához, azaz csökkentik az étvágyat. Következzenek azok a növényi eredetű ételek, amelyek mindemellett kifejezett zsírégető hatással is bírnak.

healthy-fat-avocado.jpg

AVOKÁDÓ

Bár sokan ódzkodnak tőle magas (egy átlagos méretű gyümölcsben mintegy 21 gramm) zsírtartalma miatt, fontos tudnunk, hogy pontosan milyen típusú zsírral van dolgunk. Olyan monoszaturált zsírt tartalmaz ugyanis, amely csökkenti a koleszterinszintet, emellett mindegy 80 százaléka élelmi rost.

Egy Amerikában végzett tudományos kísérletben 26 túlsúlyos felnőttet vizsgáltak. Azok a résztvevők, akik ebédhez fél avokádót elfogyasztottak, jelentős teltségérzetet és étvágycsökkenést tapasztaltak. Ezt figyelembe véve már nem olyan nem nehéz elhinni azt sem, hogy magas zsírtartalma ellenére az avokádó igenis jó társad lehet az úszógumi elleni örökös háborúban.

TIPP: Tudtad, hogy az avokádóból édességet is készíthetsz? Ha kíváncsi vagy, hogyan, kattints IDE!

black-beans-protein.jpg

FEKETEBAB

A babfélék szintén rostban gazdagok, kalóriában azonban roppant szegények, ez a fajta pedig különösen jó zsírégető is. Általában igaz, hogy a sötétebb színű babfélék pigmentjüket a fenolvegyületeknek köszönhetik, amelyek a glükóz felszívódását befolyásolják, ezáltal fontos szerepet játszanak az energiafelhasználásban és annak súlyfelesleget eredményező elraktározásában.  15 dkg feketebab mintegy 100 kalóriát és 6 gramm rostot, míg koleszterint és zsírt egyáltalán nem tartalmaz. Emellett kiváló fehérjeforrásként szolgál azok számára, akik nem esznek húst, mégsem mondanának le az izomépítésről.

Egy, a Coloradói Egyetemen végzett kutatás szerint azok az ételek, amelyek a feketebabhoz hasonlóan sok emésztésnek ellenálló keményítőt (vízben nem oldódó élelmi rostot) tartalmaznak, segítenek testünknek mintegy 24%-kal több kalóriát elégetni.

Spinach.jpg

SPENÓT

Sok leveles zöldséghez hasonlóan a spenótnak is alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, azaz rendkívül laktató. Számokban kifejezve ezt úgy kell elképzelni, hogy negyed kiló spenótból 3-4 gramm rosthoz, és egy-egy tányér elkészült zöldségben csak 8-10 kalóriával kell számolnod.

A svéd Lundi Egyetemen nemrégiben spenótkivonattal kísérleteztek, amit a zöldség levének koncentrált esszenciájából nyertek. Három hónapon keresztül 38 túlsúlyos nő tapasztalatait figyelték. Az eredmény: csaknem 95%-os éhség-, valamint 43%-os súlycsökkenés.

A spenót azért jó barátja a „kívánósoknak”, mert lassú és természetes módon bomlik le a szervezetben. Ennek hatására olyan üzenet érkezik az agyba, amely felkapcsolja „ELÉG” lámpát. Az erősen feldolgozott ételekkel és állati eredetű termékekkel ellentétben a spenót kellően lelassítja az emésztés folyamatát ahhoz, hogy az üzenetnek legyen ideje célba érni.

broccoli_1.jpg

BROKKOLI

A spenóthoz hasonlóan a brokkoliban is rengeteg a rost és a kalcium. Mindkettő segíti a zsírlebontást, és hátráltatja a lerakódást. 10 dkg nyers brokkoli négy gramm rostot és csupán 20 kalóriát tartalmaz.

Ezen felül magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert, és szintén hozzájárul a hatékony zsírégetéshez. A Journal of the American College of Nutrition című táplálkozástudományi szakfolyóiratban megjelent egy, a fogyás természetes módszereit taglaló tanulmány, amely szerint a kellő mennyiségű  C-vitamin fogyasztó egyének  30%-kal több zsírt égetnek el egy-egy edzés alkalmával, mint azok, akik enyhe C-vitaminhiányban szenvednek.

Almonds_1.jpg

MANDULA

A dió rokonai szinte egytől egyig közkedvelt étvágycsökkentők, de közülük is a mandula az egyik leghatékonyabb, hiszen a zsírégetést is elősegíti. Mivel a mandula szénhidráttartalma igen alacsony (és ne feledjük, hogy ez a makró stimulálóan hat az étvágyunkra), napi 20-25 szem mandula segítségedre lehet a nap közben rádtörő gyötrő sóvárgás leküzdésében.

Érdekes, hogy azok szervezetéből, akik diófélékben gazdag diétát folytatnak, a salakanyagokkal együtt is nagyobb mennyiségű zsír távozik. A mandula és pekándió olyan felépítésű lipidzárványokat tartalmaznak, hogy azok nem szívódnak fel rögtön, hanem egyszerűen keresztülmennek a bélcsatornán.

Green-Tea.jpg

ZÖLD TEA

És végül egy valódi zsírégető elixír. A zöld teában polifenolok találhatók, amelyek a zsírsejtekben bizonyos enzimeket aktiválnak. Az elegáns hangzású epigallokatekin-gallát (EGCG) egy olyan polifenol, amely termogenikus tulajdonsággal rendelkezik, azaz fokozza a szervezet hőtermelését, aminek eredményeképpen több kalóriát égetünk el.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary