2024. május 12.

piros 2021 03

Hogyan ússzunk helyesen és gyorsabban - úszóedző válaszol I. rész

A következő cikk egy háromrészes sorozat első része, amelyben a Vasa-közösség sikeres edzőit kérdezzük fontos témákban. Az alábbiakban az ő válaszaikat olvashatjátok.

Milyen módszerekkel válhat gyorsabbá egy kezdő felnőtt úszó?

Eric Neilsen, szakedző:

„A lassú és gyors úszók közti különbséget elsődlegesen a megfelelő technikára vezethetjük vissza. A két legfontosabb akadályozó tényező az általános testtartás (húzásnál) és a túlságosan egyenletes úszás. Rengeteg olyan úszóval találkoztam, akiknek kiemelkedő állóképessége volt, de egyszerűen „túldolgozták” magukat a medencében, és nem jöttek a várt eredmények. Nemrégiben volt egy olyan tanítványom, aki felnőttként lett úszó, és 100 méteren 5-6 másodperccel jobb eredményeket tudott hozni, miután kiiktattuk az egyenletes tempóját. A Vasa SwimErg gépén végzett kétkezes húzások – akár hason, akár háton – az egyik leghatékonyabban javítják ezt az általánosan előforduló hibát.

Eric Nielsen

TrainSmartRaceFast

Lesley Paterson, edző - Úszó szakedző és multisport edző https://coachericneilsen.com:

Azok tudják fejleszteni a sebességüket, akik egyszerre dolgoznak a gyorsaságukon/erejükön és a technikájukon. Az egyik versenyzőm, Tanja, csak felnőttként kezdett úszni. A medencében elsősorban a technikára és a videóelemzések tanulságaira koncentrált, míg a Vasa SwimErg gépén minőségi edzésmunkát tudott végezni az erősítés és gyorsítás területén – így a medencében nem kellett széthajtania magát. Ezzel az edzéstervvel nemcsak a megfelelő izmokat építette fel, de azt az állóképességet is megszerezte, amivel sikeres lehet.

Lesley Paterson

Braveheart Coaching

martin hill

Martin Hill, edző - 3x XTERRA Világbajnok és a A „The Brave Athlete” c. bestseller társszerzője www.braveheartcoach.com:

Akiknél a legnagyobb fejlődést tapasztaljuk, azok azért sikeresek, mert kitartóak, és elkötelezettek az úszás iránt – hétről hétre, hónapról hónapra lépkednek előre. Általában a triatlonistákra jellemző úszóedzéseket végeznek, amitől nő a felsőtestük aerob állóképessége és izomereje. Akik lassabban fejlődnek, azoknál sem az alapvető állóképességgel van a baj, hanem a rosszul felépített úszóedzés bosszulja meg magát: a túl hosszú gyakorlatok és a túl sok technikázás nem vezet eredményre.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy heti két úszóedzés lenne haszno és melette Vasa SwimErg gépen történő szimuláció. Ebből az egyiken csak 2000-3000 métert úszik a sportoló, a másikon pedig több technikázós feladat beiktatása mellett elég csak olyan 1500 métert úszni. Akik ironmaneznek vagy hosszabb távokon indulnak nyíltvízi úszásban, azoknak ez az egy heti penzum még összeadva sem közelíti meg az egy verseny alatt leúszott távolságot.

Állóképesség, úszásspecifikus izomerő és élvezet

A felnőtt triatlonistáknak (bármilyen távon is versenyeznek) azt ajánljuk, hogy legalább heti háromszor menjenek úszni. Minden edzés legyen körökre, ismétlésszámokra és pihenésre bontva. Érdemes olyan edzéseszközöket is bevetni, amelyek elősegítik a felsőtest erőnövelését, pl. lábbója, tenyérellenállás. Amellett, hogy ezek élvezetesebbé teszik az edzést, és így megkönnyítik az elköteleződést is, a segítségükkel gyorsabban fejleszthető az állóképesség és a specifikus izomerő is.

Úgy gondoljuk, hogy a triatlonosoknál az a legcélravezetőbb, ha polarizáljuk a befektetett energiát, legyen szó akár az úszásról, a biciklizésről vagy a futóedzésről. Az edzések többsége ezért aerob gyakorlatokból (a triatlon ugye eleve aerob sport), vagy könnyű és kemény erőfejlesztő körök váltakozásával felépített feladatokból áll. Ha van is, elenyésző az az időintervallum, amikor versenysebességgel dolgoznak.

Martin Hill (Alicante, Spanyolország)
ASA úszóedző, Trisutto-edző

A Vasa SwimErg segítségével maximalizálhatja a teljesítményt és az állóképességet, miközben javítja az úszás technikáját medencén kívül. Ajánlott úszók, triatlonosok, szörfösök, evezősök, más élsportolók és gyógytornászomk számára rehabilitációs célokra is.

vasa úszást segítő gépek

BŐVEBBEN>>

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.