Zsírokkal a zsírégetésért

Nem tévedés, zsírt is kell fogyasztani a fogyáshoz. Persze nem szalonnát és sült krumplit. Íme néhány étel, ami jó, ha a tányérodra kerül.

Félsz zsírt iktatni az étkezésedbe? Nos, nem kéne. Az egészséges zsírok számtalan pozitív egészségmegóvó hatással bírnak, ráadásul rendkívül hatékonyan segítenek megszabadulni a zsírtartalékainktól. Egyszerűen szükségünk van a „jó zsírokra” a megfelelő anyagcseréhez, a sejtek és a testszövetek egészségéhez, az immunrendszer és a hormonháztartás megfelelő működéséhez, illetve számtalan tápanyag (mint pl. az A és D vitaminok) felszívódásához. Segítenek csökkenteni a testben jelentkező gyulladásokat, támogatják az agy és a szem működését. És többnyire még finomak is.

Amikor szabadulni akarunk a testzsírunktól, összességében az egészségünket óvjuk. Az agyműködés serkentése, a gyulladások csökkenése, a sejtek és egyéb anyagcserefunkciók javulása mind a zsírégetős „kirakós” egészének egy-egy hasznos elemét képezik.

Itt van a 6 legjobb „jó” zsírforrás, amely hatékonyan támogat minket az izomépítés, zsírégetés és egészségmegőrzés szempontjait is figyelembe véve.

Legjobb „jó” zsírforrás a hal. Az olajos halak, mint például a lazac, a tőkehal, a szardínia, a makréla és a pisztráng tele vannak Omega-3 zsírsavakkal. Az American Heart Association (az egyik legnagyobb szívvel kapcsolatos egészségügyi egyesület) ajánlása szerint az embereknek hetente legalább kétszer kéne ilyen olajos halat fogyasztani, hogy megőrizzék az egészséges Omega-6 és Omega-3 zsírsav arányukat. Nem is beszélve az Omega olajok értékes hatóanyagát képező DHA és EPA egyéb pozitív egészségügyi hatásairól – ez a két, halakban bőven előforduló - esszenciális tápanyag csökkenti az edzés utáni izületi és egyéb gyulladásokat és gyorsítja a regenerációt. Ennek köszönhetően gyorsan folytathatjuk az edzést és újra indulhat a zsírégetés.

Ameddig a vaj rengeteg előnnyel bír, a kókuszzsír (vagy másként kókuszolaj) számtalan okból túlszárnyalja. Az ízetlen natúr változata bármihez használható a sütéstől akár egy szendvics megkenéséig. A tanulmányok kimutatták, hogy a kókuszzsír bevitele növeli a szervezet vírusokkal és baktériumokkal szemben tanúsított ellenállását – így elkerülhető a fertőzések kezeléseként alkalmazott káros antibiotikumos kezelés. Továbbá hatékonyan harcol a Candida és élesztőgombák okozta fertőzések ellen. Amennyiben ezt nem tartod előnynek, csak kérdezd meg magadtól, hogy amikor a túlsúly miatt depressziós, vagy beteg leszel, akkor mennyi zsírtól szeretnél megszabadulni? A sportos testalkat legjobb barátja a helyes hormonháztartás, és a kókusz pozitívan befolyásolja az thyroid hormonok és a vércukor szintjét – ez a zsírégetés két roppant fontos tényezője. Végül a kókuszzsír tartalmaz egy laurinsav nevű telített zsírsavat, amely egy közepes láncú triglicerid (MCT) – ez nem raktározódik zsírként, mert azonnal jól hasznosuló energiaforrásként működik.

 

Az olívaolaj csökkenti a szívinfarktus, a magas vérnyomás és egyes ráktípusok kockázatát. A legújabb neurológiás kutatások alapján bizonyított, hogy az olívaolajjal készült főtt ételek és saláták fogyasztása minimalizálja az agyvérzés esélyét. Tulajdonképpen egyfajta „agyvédő” ételként emlegetik. Az olívaolaj roppant gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amikről kimutatták, hogy egyéb étrend, vagy életviteli változtatások nélkül is hozzájárul a testzsírszázalék csökkentéséhez. Tehát képzeljük el, milyen előnyökkel jár, ha kemény edzés mellett alkalmazzuk!

 

Amikor már a versenydiéta van terítéken, vagy akkor, amikor szélsőségesen szénhidrátcsökkentett étrenden vagyunk, akkor az avokádó ízt képes vinni az egyébként már egysíkú csirkemell-brokkoli étrendbe anélkül, hogy felborítaná az eddigi eredményeket. Tele van a szívünk egészségét támogató egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, amely harcol a rossz koleszterinekkel és a zsírfelesleggel. Az avokádó ilyenkor kiváló étel diétás öntetekkel fogyasztva!

 

Hányszor volt, hogy a szigorú fogyókúrás diéta miatt sorra dobáljuk ki a tojás sárgáját? Túl sokszor, ez tuti. Ez az egyik legsúlyosabb hiba, mert a tojássárgája tele van Omega-3 zsírsavakkal, B vitaminokkal, kolinnal és egyéb olyan összetevőkkel, amik szabályozzák az agyműködést és az idegrendszert, valamint támogatják a sporthoz (és nyilván az élethez) nélkülözhetetlen kardiovaszkuláris rendszert. Annak ellenére, hogy továbbra is sok kérdést vet fel a sárgájában található koleszterin, vitathatatlan, hogy fokozza a tesztoszteron termelődését, ami ugyebár nagymértékben hozzájárul a szálkásabb sportolói alkat kialakításához. Továbbá az egészben főtt tojás fogyasztása fokozza a teltségérzetet – ha nem „bűnözgetünk” napközben az éhségérzetünk miatt, akkor nem dől dugába az egész fogyókúra.

 

A legesélyesebb „jó” zsírforrások a mandula, dió és a pisztácia, A mandula gazdag E vitaminban, a dió tele van növényi alapú Omega-3 zsírsavakkal, a pisztácia pedig a luteint, zeaxanthint és a szem egészségének szintén fontos karotinokat tartalmazza. A kutatások szerint a „magevők” általában vékonyabbak, kevéssé veszélyeztetettek a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívrohammal kapcsolatban. A natúr mogyoróvaj is roppant előnyös lehet – természetesen akkor, ha meg tudod állni, hogy ne fald fel az egész üveggel. Csak figyelni kell, hogy lehetőleg minél kevésbé legyen cukrozott. A mogyoróvaj (nem a nutella!) ideális nasi a fogyókúra során, mert kalóriadús és egy kevés fehérjét is tartalmaz.