2024. május 13.

piros 2021 03

A legjobb fehérje?!

Nos, mint minden témakörben, a táplálékkiegészítők világában is vannak díjak, amiket - objektív és szubjektív tények és vélemények alapján – minden évben kiosztanak.

Van legjobb fehérje? Nos, ez nyilván némileg egyénfüggő, de ha egy kicsit is nyitott szemmel járunk, kiszúrhatunk olyan termékeket, amivel a világ nagyobb hányada roppant elégedett. Ezt nem csupán a díjak, vagy az eladási eredmények támasztják alá, hanem természetesen szubjektív vélemények is.

Akkor nevesítsük: OPTIMUM GOLD STANDARD 100% WHEY

ON_100_Whey_Gold_Standard.jpg

A tények pedig önmagukért beszélnek: ez a cucc 2005-től gyakorlatilag folyamatosan elviszi Az év táplálékkiegészítője „versengés” Legjobb Fehérjéje díját. Ez a tények mellett persze lehet szubjektív, de már 2013-ban is a világ legeladottabb fehérje táplálékkiegészítője volt, ezt pedig konkrét viszonteladói adatokkal támasztották alá. Ha pedig a világon a legtöbb embernek ez volt szimpatikus, azzal mi sem szeretnénk vitába szállni.

Vitathatatlan, hogy a testépítés őshazájában elismert márkaként az Optimum elképesztően fókuszban tartja a minőség kérdését. A világ egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb, bár pontos összehasonlító adatokat nem keresgéltünk) gyártójánál vitathatatlan, hogy ekkora forgalom mellett elég a legkisebb baki, és a hatalmas eladás kis százaléka is óriási bevételkiesést jelent. Tehát semmiképpen sem éri meg nekik a minőséggel játszani.

Természetesen megint csak felmerülnek objektív és szubjektív kérdések, mert az összetétel, az oldódás, vagy az íz is fontos befolyásoló tényező lehet egy fehérjepor vásárlásakor. Mi nyilván próbáltunk belekötni, hátha okosabbak tudunk lenni annál a pár millió embernél, akiknek eddig jó volt, illetve a legmodernebb technikákat alkalmazó gyártónál. Nem sikerült…

ÖSSZETÉTEL:

Elsődleges fehérjeforrásként mikroszűrt tejsavó izolátumot tartalmaz, ami a jelen állás szerint a legmagasabb értékű fehérjeforrás. Nagyrészt ennek köszönhetően rendkívül tiszta, mivel az ízesítéstől függően 82-85% közötti fehérjetartalommal büszkélkedhet. A tisztaságát az is jelzi, hogy egy átlag testépítő számára jelentéktelen mennyiségű szénhidrátot, és zsírt tartalmaz (pl. nulla transzzsír!). Mindamellett gazdag a legértékesebb fehérje mikro-frakciókban, tehát alfa-laktalbumint, glikomakropeptideket, beta-laktoglobulint, immunoglobulin G-t, Laktoferrint, laktoperoxidázt és más növekedési faktorokat tartalmaz. A fehérjetartalma pedig elsődlegesen mikroszűrt, és ioncserélt tejsavófehérje izolátumból, továbbá ultraszűrt tejsavó koncentrátumból, és hidrolizált tejsavó peptidekből áll, mindehhez természetes formában tartalmaz adagonként 4,8g L-glutamint, és 5,5g BCAA (elágazó láncú aminosavakat: L-Leucin, L-Izoleucin és L-Valin).

Ha valakinek ködös lenne ez a szakmázós szöveg, ez érthetőbben annyit tesz, hogy az alapanyag abszolút TOP kategóriás tejsavó fehérje az izomnövekedést és a regenerációt fokozó legkomolyabb összetevőkkel. Ráadásul totálisan tiszta, és nincs felütve mindenféle olcsó hatóanyaggal (sovány tejpor, olcsó, de értéktelen aminosavak stb.) csak azért, hogy egy csábítóan alacsony kilóra vetített árral vakíthassák a fogyasztókat. Mert bármilyen furcsán hangzik: egyáltalán nem egyenértékű két ugyanolyannak látszó fehérje. Sajnos nem csak a magyar piacon jellemző az, hogy „izolátumos” fehérjét kínálnak valamilyen márkával, ami eladási áron (bedobozolva, leszállítva, reklámozva, és elvileg leadózva) olcsóbb, mint az alapanyag gyártói ára. A fogyasztók szempontjából ez annyit jelent, hogy ugyan kevesebb pénzért, de töredék értéket kapnak (tejporral és szinte értéktelen, filléres aminosavakkal „felütött” olcsó koncentrátumot, vagy az izomépítés szempontjából értéktelen kollagén fehérjét, ami jó esetben tartalmaz némi izolátumot). Na, ezzel nem szórakozik egy OPTIMUM szintű gyár.

on_pr_2_.jpg

FELSZÍVÓDÁS, HASZNOSULÁS:

Ez az a téma, amit nagyon nehéz ellenőrizni. Néhány fanatikus persze meggyőződéssel állítja, hogy érzi, ahogy „betölti” a fehérje, de ezt az érzést meg is hagynánk nekik. Mi inkább megint csak a tényekre koncentrálnánk: az alapanyag már önmagában a leggyorsabban felszívódó kategória, amit a legmagasabb biológiai értékkel szoktak illetni, tehát ez a része pipa. Erre segítettek rá a hozzáadott emésztőenzimmel, ami a fehérjék emésztésénél nagy segítség lehet. A gyakorlati tapasztalat, hogy normál adagonként, vízben feloldva nem okozott durva felfúvódást, sem hasmenést még az egyébként érzékenyebb gyomrú, a tejtermékeket rosszul toleráló kollégáknál sem.

OLDÓDÁS:

Az Optimum szlogenje az ON Gold Standard 100% esetében az, hogy egy pohárban egy kanállal elkeverhető. Az odáig OK, hogy ha egy fehérje tiszta, akkor relatív jól oldódik – de azért a shakerben rázni kell rajta egy párat, és kizárt dolog, hogy annyira profi legyen, hogy egy kanállal kevergetve csomómentes és iható legyen. ÉS TÉNYLEG! Pohár, fehérje bele, rá a víz, kanállal megkever: TÖKÉLETES! Nem tudunk belekötni ebbe sem, bocs…

ON_GoldStandard_banancsoki.jpg

ÍZ:

A bodybuilding.com szerint Az Év Legfinomabb Fehérjéje. Na, ez egy totálisan szubjektív kérdés. Valljuk be, hogy amikor nagy keményen rávágjuk, hogy az íz mindegy, csak hasson, mert kemények vagyunk, és különben is SPARTAAA, azért a harmadik vödör vaníliánál már minden turmix környékén kísért az öklendezés. Mi már túl vagyunk egy pár száz kiló fehérjén, és pont a vanília vagy a csoki olyan, aminek még a gondolata is hidegrázással tölt el - de csakazértis alapon megkóstoltuk. Nem volt gáz, sőt… Minden ízük harmonikus, és valahogy eltalálták, hogy ha nem tokaszalonnás ízesítésben van, akkor el tudjuk képzelni a reggeli zab-fehérje kombónkhoz is. Az ízpaletta egyébként is elég széles, a sima csokitól annak kombinációjáig, a vanília hasonló formában, vannak süteményes verziók az ízfetisisztáknak, és persze akad még gyümölcsös megoldás is. Viszonylag intenzívek az ízek, mellékíz (pontosabban a szokásos utóíz) nem nagyon, vagy abszolút nem volt. Finom, és kész. Egy látszólag tök egyszerű dolog, ami sok gyártó sikertelen próbálkozása alapján ezek szerint nem is olyan egyszerű.

ÁR:

Amerikai cucc, nyilván irreálisan drága, ugye? Még azt sem mondhatnánk. Nyilván ezen a minőségi szinten kell gondolkodni, nem a tízezerért-3-vödörhöz-kapsz-még-4-vödörrel-ajándékba kategóriában, amire hiába írják rá, hogy MuszkliPowerAnabolic UltraMátrixMegaBrutanol Protein (a vödörre legalább ráfér ez a sok hülyeség), attól még ugyanazt a szójával/tejporral/glicinnel-taurinnal-kreatinnal, és még ki tudja mivel felütött gagyit kapod. Egy márkás fehérjéért az 1,80-2,20 kilós doboz esetében elkérnek kb. 13-18 ezer forintot, az ON Gold Standard 100% Whey-ből a 2.2570g kb. 21-22 ezer, bolttól függően. Akkor mi a drága?

Sokan megkérdezhetitek, hogy mi is a tanulság azon kívül, hogy nagyon ügyesen rájöttünk: sajnos nem tudunk belekötni a világ egyik legnagyobb minőségi gyártójába. Nos, ezt is eláruljuk. Az igazi tanulság az, hogy a sok trükköző-ügyeskedő, évente megjelenő, eltűnő, majd kissé más néven újra előkerülő „márka” nem feltétlenül elég olcsó. Azt kell megérteni, hogy nincsenek csodák. Az ok teljesen egyszerű: egy ilyen évtizedes márka már annyi pénzt, és energiát ölt a kutatás-fejlesztésbe, a minőségbiztosításba, és a legmodernebb gyártástechnológiájú gyártósorok felépítésébe, hogy nem kockáztatná a stabilan megalapozott renoméját egy kis „pimp-up” fehérje piacra dobásával. Illetve a legmodernebb gyártástechnológia, és a brutális gyártási mennyiség piacképes árakat generál, legalábbis a minőségi szegmensben - a minőségileg kifogásolható termékekkel bukdácsolást pedig meghagyják azoknak, akiknek nincs túl sok vesztenivalója.

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.