2024. május 12.

piros 2021 03

Magas intenzitású pihenés a hatalmas izmokért!

4 tuti tipp: hogyan hozd ki a legtöbbet a regenerációs időszakból!

 

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy kell egy kis áramszünet, de mégis mit és hogyan érdemes tenned annak érdekében, hogy a lazítós periódusnak valóban hasznát lásd?

Brad Davidson sztáredző azt vallja, hogy akár egy komolyabb edzési holtponton is segíthet túllendülni, ha a megfelelő időben és időre maradsz távol a teremtől. Megjelenőben lévő könyve is a totális resetelést követő teljes megújulást  hirdeti, amelynek négy alapelvét osztjuk most meg veletek.

Itt a remek alkalom, hogy a tükörbe meredve szembenézz a valósággal, és feltedd magadnak a következő kérdéseket: Valóban a kellő ütemben fejlődsz? Valóban a kívánt mértékben növekszik az izomtömeged? Meg vagy elégedve az eredménnyel? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszolnál, lehet, hogy most jött el a pihenés ideje! Tarts három hét szünetet, és köszörüld ki a csorbát: aludd ki magad végre, hogy aztán újult erővel, feltöltött energiakészletekkel vethesd be magad az újabb kihívásokba!

Az alváshiány bizony a hormonháztartásodat is megboríthatja, aminek a szervezet egyéb egyensúlyi folyamatai is kárát látják, amelyek egyébként a kiegyensúlyozott izomnövekedésért és zsírégetésért is felelnek.  

Számos, az említett regenerációs tervezetet követő sportoló 8-16 hét pihenőt tart a versenyidőszakot követően. Ily módon gyakorlatilag HIIT-életet él, azaz a sprinteket alacsony intenzitású időszakok követik.

Ez a program abban az esetben lehet segítségedre, ha úgy érzed, fejlődési holtpontra jutottál, illetve ha elveszítetted a motivációt az edzéshez. Általában meglehetősen nehéz rávenni az embereket arra, hogy kis időre eresszék ki a gőzt, és próbáljanak mindennapos rutinjuktól eltávolodva, dimenziót váltva szusszanni egyet. Ahelyett, hogy relaxáláskor is bűntudatot keltesz magadban, inkább kényeztesd magad! Sétálj, menj el fürdőbe vagy masszázsra, meditálj, jógázz.

Ne becsüld alá anyagcseréd „újraindítását” se!

DAVIDSON TOP TIPPJEI A SIKERES PIHENÉSHEZ

1. Az egyik leghasznosabb kezdés lehet, ha csökkented kávéfogyasztásod, és rengeteget alszol. Nem árt, ha mellőzöd az alkoholt és a cukrot is!

2. Támogasd a májad: kezdd enyhén langyos citromos vízzel a napod!

3. Ebédig várj a szénhidrátokkal, mert ez segíti az egész napon át tartó zsírégetést.

4. Enyhítsd a stresszt! Tudjuk, hogy könnyebb mondani, mint csinálni, de kísérletezz új dolgokkal. Feküdj le korán, próbálj meditálni. Az idegesség csökkentésének egyik legegyszerűbb módja a helyes légzéstechnika elsajátítása.

Nem tudsz elaludni? Olvass tovább: Alvástippek testépítőknek.

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.