2024. május 13.

piros 2021 03

LENDÜLJ BELE

David Weck sokkal gyorsabbá fog tenni téged, ha tetszik, ha nem.

Ha David Weck azt mondja, „meg fogom változtatni a világot,” akkor elhisszük. A duplaszemüveges, BOSU-feltaláló, tudatosság-szónok fitneszőrültnek egyetlen egy célja van – az emberi fajt szeretné még gyorsabbá tenni. Olimpiai sprinterek, 5 km-en vitézkedők, Spartan versenyzők, csapatsportolók – a táv és a pálya nem számít, Weck gyorsabbá tesz a módszerével. Ez a módszer a világ legjobbjainál is bevált – az olimpiákon szereplő sprinternél, Tyson Gaynél, több NFL csapatnál, és legutóbb a baseball leggyorsabb emberénél, Denilo Deshieldsnél. A meglátásai forradalmiak, és mint minden korszakalkotó dolog, ez is egy ötlettel kezdődött – illetve itt egy mozdulattal. 

MI IS EZ?
A módszer az, hogy a futók a karjukat egyszerre mozgassák egy pulzáló mozdulattal lefelé, ahogy a lábuk talajt fog. Ez ellentétes a klasszikus technikával, ahol az edzők azt kérik a sportolóktól, hogy 90 fokban hajlított karral fel és le mozgassák a karjukat, és egyszerre csak az egyiket. Viszont, ha megnézed videón a világ leggyorsabb futóit, mint Deion Sanders és Randy Moss, látni fogod a pulzáló mozdulatot ahogy talajt fog a lábuk. Ez a felerősített lökés vagy pulzálás nagyobb erőhatást eredményez - vagyis jobb, gyorsabb időkhöz vezet. 

ÍGY CSINÁLD 
Irányítsd a könyököd kifelé, mindkét kezed legyen körülbelül csípőmagasságban. Emeld mindkét kezedet egyszerre az egyik oldalra, és pulzálj velük lefelé a kezdőpozícióba. A kezeidnek természetes módon a másik oldalra kellene emelkedniük. Onnan pedig csak ismételd a mozdulatot. „A kulcsa az egésznek a ritmus.” - mondja Weck. Ez a mozdulat, ha jól csinálják, befolyásolja azt, ahogyan futsz. Ezen kívül Weck kifejlesztett egy eszközt, amit ProPulse súlyzónak hív. Ezek kézi súlyok, amikben fémgolyók vannak, ezek állítása szerint segítenek gyorsabb lenni. Ha a régi iskola szerint futsz, a fémgolyók suhogó hangot fognak adni. Viszont, ha pulzáló mozdulattal futsz, „egy hangos robajt fogsz hallani,” mondja Weck. „Ha egyszer megérzed, onnantól varázslat. Hatásos és erőteljes – művészet, mozgással.”

david weck

David Weck szerint a módszer bármelyik sportág sportolóinak tud segíteni a futósebesség növelésében.

A WECK MÓDSZER

futo mozdulatok

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.