Izomépítés haladóknak: Szuperszett!

Szuperszett

Tedd pörgősebbé és intenzívebbé az edzésedet a szuperszettek alkalmazásával. Arnold Schwarzeneggernek is bevált!

SZUPERSZETT TECHNIKA   

MI EZ?
Két különböző gyakorlat egymás után, pihenő nélkül történő végrehajtása. A szuperszett állhat két izomcsoport egyes gyakorlatainak (például mell-hát, vagy akár bicepsz-tricepsz szuperszett), vagy egyazon izomcsoport eltérő gyakorlatainak (például kétféle bicepsz gyakorlat) kombinálásából.

MIÉRT ÉRDEMES CSINÁLNI?
Ezzel a technikával kevesebb idő alatt több kalóriát égetsz el és persze több izommunkát is végzel el. Az eltérő izomcsoportok szuperszettes edzésekor amíg az egyik izomcsoport dolgozik, a másik pihen, illetve gyakorlatilag a pihenőidő is lefeleződik (pontosabban az egyik gyakorlaté kimarad). Amikor egyazon izomcsoportot edzel szuperszettben, akkor jobban ki tudod fárasztani, ami főleg akkor jön jól, ha fel akarsz hozni egy lemaradt területet. Mára igazolt, hogy a szuperszettes edzésmódszer a normál sémához képest 35%-al több kalóriát éget el edzés alatt és még jóval utána is. 

HOGYAN CSINÁLD?
Az ellentétes izomcsoportok – mint például a mell és a hát – ideálisak a szuperszettes edzésmódszerhez (Arnold Schwarzenegger is így edzett). Nyilván a más izmok párosításában sincs semmi rossz, tehát mondjuk a váll és a bicepsz is párosítható, de ennél a technikánál a legtöbbeknél az antagonista (azaz egymással ellentétesen működő, pl. húzó és toló) izmok átdolgozása a jellemző. Egyazon izomcsoport szuperszettes edzése esetén célszerű a nehezebb gyakorlatot végezni elsőként.

BICEPSZ/TRICEPSZ SZUPERSZETT minta

Bicepsz rúddal állva                                      – 3 sorozat, 10-12 ismétlés
szuperszettben
Tricepsznyújtás fekve  (homlokra engedés) – 3 sorozat, 10-12 ismétlés
szuperszettek közt 1-2 perc pihenő

Tricepsznyújtás fej fölé kézisúlyzóval   – 2-3 sorozat, 12-15 ismétlés
szuperszettben
Bicepsz kézisúlyzóval ferdepadon ülve  – 2-3 sorozat, 12-15 ismétlés
szuperszettek közt 1-2 perc pihenő