Húzódzkodás: a hátedzés királya

Iktass be brutál hátszélesítő húzódzkodást, hogy megszivasd a szabódat!

A helyi hobbista teremben főleg azt láthatod, hogy az emberek sorban állva várakoznak a lehúzó hátgépnél és talán egy magányos harcos merészkedik a húzódzkodó keret környékére. Ha elérkezünk a hátedzés következő fokához, hogy tekintélyes V alakot ölthessünk, akkor a húzódzkodás a király!

A húzódzkodást szabad testsúlyos gyakorlatok közé soroljuk (mivel az erőkifejtéseddel saját magad mozgatod, szemben a súlyzós edzéssel, ahol ezzel az erővel egy tárgyat mozgatsz), ezért jóval biztonságosabb és funkcionálisabb, mint a hagyományos súlyzós edzések.

A szabad testsúlyos gyakorlatok sokkal életszerűbb, használhatóbb erőt építenek, mert a saját tested mozgatásával edzel, ami gyakorlatilag bármilyen valós élethelyzet előfeltétele. Ezek a gyakorlatok ráadásul jóval biztonságosabbak is, mert az izületeket nem kényszerítik számukra abnormális, vagy káros mozgásokra. Ez jóval természetesebb mozgástartományt biztosít, amely csökkenti az izületek terhelését.

A HÚZÓDZKODÁS FORMÁI

A húzódzkodásban az a másik nagyszerű dolog, hogy számtalan variációja létezik, ami még specifikusabbá teheti az izomcsoportok átmozgatását.

Húzódzkodás
A klasszikus húzódzkodást madárfogással végzik (a tenyerek tőled kifele néznek). A hát felső részét szélesíti, megdolgoztatja a lapockák közti hátizmot, a vállakat és a hasat.

Húzódzkodás belső fogással
Vállszélességű fogás befele fordított tenyérrel. A különbség, hogy ez jobban terheli a bicepszeket – de ki ne akarna nagyobb bicepszet?

Húzódzkodás vegyes fogással
Gyakorlatilag a felhúzáshoz hasonló vegyes fogás jellemzi. A egyik kéz magad fele, a másik pedig kifele néz. A vegyes fogásos húzódzkodás előnye, hogy ez a kéztartás szimulálja azt a markolásos mozdulatot, amit a grapplingben is használnak.

Commando húzódzkodás
Úgy fogd meg a csövet, mintha egy baseball ütő lenne és húzd fel magad először az egyik oldalon a füledig, azután a másik oldalra ugyanígy. Ez extrán átdolgoztatja a széles hátizmot és a ferde hasizmot.

Haladók akaszthatnak súlyt a súlyemelő övükre, hogy fokozzák a terhelést!

HOGYAN ILLESZD BE A HÚZÓDZKODÁST AZ EDZÉSEDBE

A piramis módszerrel könnyen elkezdheted beilleszteni a húzódzkodást az edzéstervedbe. Először is határozz meg egy számot, kezdőként ez lehet mondjuk 10. Egy darab húzódzkodással kezdesz, majd pihensz 30 másodpercet, aztán csinálsz kettőt, pihensz újra 30 másdpercet, aztán három húzódzkodás és így tovább egészen tízig. Ha elérted a piramis csúcsát, folytatod ugyanezt lefele: 9, 8… és így tovább egészen az egy húzódzkodásig.

MIT TEGYEK, HA NEM MEGY A HÚZÓDZKODÁS?

Ha nem megy egyből a húzódzkodás, nyugi, Róma sem egy nap alatt épült. Bármit tehetsz, csak maradj távol a kábeles hátgéptől!

Ha még nem tudod felhúzni magad, akkor csinálhatod az edzőpartnered segítségével, vagy szalagos rásegítéssel. Csináld folyamatosan a gyakorlatot, és használj hétről-hétre egyre gyengébb szalagot, így egyre több terhelés marad neked. Semmi perc alatt tök szabályos húzódzkodásokat tudsz majd csinálni!

A lassú leereszkedéses „negatív” módszer szintén egy olyan változat, ami kezdőként segíthet. A „negatív” módszerrel is alaposan megterhelheted az izmaidat, mégha nem is tudod magad felhúzni. Tegyél egy dobogót magad alá, hogy az állad a rúdnál legyen. Majd engedd a súlyodat a karjaidra és lassú leereszkedés közben tartsd vissza magad annyira a karoddal, amennyire lehetséges – egészen addig, ameddig teljesen ki nem nyújtottad a karodat, majd ismételd meg 5-8 alkalommal.

Ha a kábeles hátgéphez is keveredsz, akkor se gondold, hogy valaha is olyan hatékony lesz, mint a húzódzkodás különböző variációi.

Semmi sem épít olyan masszív széles hátizmot, mint a húzódzkodás. Csak nézd meg a tornászokat, akik a húzódzkodást az elsődleges hátedzésükként építették be az edzésükbe, vagy csak nézd meg a „Bosszú börtönében” című filmet. Mindenféle súlyzó nélkül ezek az elítéltek olyan hátakat építettek, hogy a szabóik retteghetnek… ha valaha kiszabadulnak.