2023. december 04.

piros 2021 03

AZ EVEZÉS 6 HELYES MÓDSZERE

Építs vaskosabb, izmosabb hátizmokat az edzéstervedbe épített különböző evezési formákkal.

Mindenki, aki a csűrkapuval vetekedő méretű hátat akar, az ideje nagyját a hát szélességét építő gyakorlatokkal – mint például a lehúzás, vagy húzódzkodás – tölti. De ha a Sandow győzteseire – például Dorian Yates és Lee Haney - vetünk egy pillantást, rá kell jönnünk, hogy ezeket a ragyogóan felépített, tömör hátizmokat evezéssel építették. Az evezés segít, hogy a hát alapjainak mélységet is adjunk – így a széles hátizomnak nem csupán a szélessége növekszik, de mivel ezek a gyakorlatok a hát középső részére is koncentrálódnak, így masszív mélységet-vastagságot is képesek építeni.

Ugyan még Lee és Dorian is visszalépett a rúddal végzett evezéstől, és de újra visszavették az edzéstervükbe. A teljes hátépítés megköveteli, hogy az evezés több formája is be legyen illesztve a tréningükbe, mert mindegyik kissé máshogy mozgatja át a hát izmait. Fejleszd őket mesteri szintre és egy izomrost sem marad érintetlenül! Ez a hat verzió kezdetnek tökéletes lesz. Ha elsajátítod a technikájukat, és megérted, hogy melyik hogyan kamatoztatható a hátad fejlesztésében. Ha ez megvan, semmi perc alatt jöhetnek a még nagyobb kihívást jelentő változatok.

Döntött törzsű evezés egyenes rúddal

„Epicentrum”: gerincfeszítő izom (erector spinae), széles hátizom (latissimus dorsi), rombuszizom (rhomboid), trapézizom közepe (trapezius)

Hogyan működik?

Ez egy klasszikus, kipróbált és bizonyított „tömeggyártó” gyakorlat, ami jól működik a hát felső és alsó izmainál is. A törzs megtartásához a gerincfeszítő izom alsó része (erector spinae) rendkívül kemény munkára kényszerül. Minél nagyobb a súly, nyilván annál keményebb feladata van. A felhúzással együtt ez a legjobb gyakorlat a testépítők által vágyott fenyőfa formájú hát eléréséhez. A gyakorlat ezen változata nyilván megdolgoztatja a széles hátizmot és kihat a rombuszizomra, a hátsó vállakra és a gerincfeszítő izom felső szakaszára.

Az edzés:

Ezt a gyakorlatot az edzés elején kell csinálni, amikor még friss vagy, így számottevően be tud szállni az alsó hátizom. Kiválóan alkalmas az erő-, és tömegnövelés fő gyakorlatának. Alacsony ismétlésszámmal végezd – maradj a 4-8 tartományban –, és figyelj oda a szabályos végrehajtásra. Ahogy fáradsz, egyre nehezebb lesz a törzset a megfelelő pozícióban tartani, főleg, hogy az alacsonyabb ismétlésszámok és a nagyobb súlyok jelentik a hatékony megoldást. De a testtartás követelményei miatt figyelj oda, hogy akkora súlyt választasz, amivel szabályosan végig tudod csinálni a szükséges ismétlésszámot. Ha már lendületből kell felrántanod a súlyt, akkor a gyakorlat előnyeihez képest túl nagy veszélynek teszed ki a derekadat.

Döntött törzsű evezés fordított fogással

„Epicentrum”: széles hátiziom (latissimus dorsi) alsó része, trapézizom (trapezius)

Hogyan működik:

Ez a gyakorlat mindig is létezett, de a hatszoros Mr. Olimpia - Dorian Yates – tette népszerűvé. Közismert, hogy elsődlegesen ezt a gyakorlatot használta a hátizmai tömegének növelésére, ennek eredményeképpen pedig a széles hátizma a tetejétől az aljáig rendkívül „rostos” lett. Ez azért van, mert a fordított fogásos evezés a testhez közel tartja a könyököket, így a széles hátizom tipikusan aluledzett alsó részét aktiválja. Ha a széles hátizom alsó részét akarod vastagítani, egyben fokozni a trapézizom méretét és a bicepsz erejét, ez egy teljesen kész gyakorlatnak számít.

Az edzés:

A megszokott döntött törzsű evezéshez hasonlóan ezt a gyakorlatot is az edzés elején célszerű végezni, mert a derék itt is hatványozottan terhelt területnek számít. Mivel ez egy elsődlegesen tömegnövelő gyakorlat, így tartsd az ismétlések számát a 4-8 tartományban és kiemelten figyelj oda a helyes tartásra minden egyes ismétlésnél.

Kábeles evezés szűk fogással

„Epicentrum”: széles hátizom (latissimus dorsi), hátsó vállizom (deltoid), trapézizom (trapezius)

Hogyan működik:

Semmi sem húzza össze jobban a hát izmait, mint az ülve végzett kábeles evezés szűk fogással. A felsőtest összes hátsó izmára hat, és a lapocka összepréselésével segít kihangsúlyozni a hát izmainak összehúzódását. Ezt a mozdulatot a testépítők leginkább formázásra használják, és a kábeles forma folyamatos, állandó ellenállást biztosít.

Az edzés:

Ezt a gyakorlatot az edzésed végére iktasd be. Mivel egy fix pozícióban van, az ülve végzett kábeles evezés tökéletes gyakorlat arra, hogy biztonságosan alapozd meg a hátad izomzatát. Csinálj 10-15 ismétlést a lehető legnagyobb súllyal.

Egykezes döntött törzsű evezés

„Epicentrum”: széles hátizom (latissimus dorsi), rombuszizom (rhomboid), alsó trapézizom (trepezius), gerincfeszítő izom (erector spinae)

Hogyan működik:

Ha szabályosan csinálod, az egykezes evezés az egyik legsokoldalúbb felsőtest-gyakorlat, ami aztán tényleg „megdolgozik a pénzéért”. Ez a mozdulatsor összehúzza és kinyújtja a lapocka izmait, átdolgoztatja a gerincfeszítő izmot a teljes thoracolumbáris (derék-hátközép) régióban, és a törzs stabilizáló izmait is igénybe veszi a csavaró-tekerő mozdulat miatt.

Az edzés:

Az egykezes evezés használható nagy súlyos erőfokozó gyakorlatnak, de használható magas ismétlésszámmal izomépítő gyakorlatként is. Ha nagy súllyal csinálod, egy kis csalás belefér, de akkor is figyelj oda, hogy a lehető legszabályosabban hajtsd végre a gyakorlatot. Matt Kroczelaski hozta divatba ezt a gyakorlatot nagy ismétlésszámú hátépítőként. Törekedj a 3-4 sorozatos 10-15 ismétlésszámra minél nagyobb súllyal végrehajtva.

T-rudas evezés

„Epicentrum”: középső hátizom, hátsó deltaizom (deltoid), trapézizom (trapezius), gerincfeszítő izom (erector spinae)

Hogyan működik:

Ha vérbeli izomagyú vagy, a szemeid előtt van, amikor Arnold hatalmas súllyal csinálja ezt a Pumping Ironban. Arnold jó okkal végezte ezt a gyakorlatot. Ez a gyakorlat a súlyt finom, egyenletes húzási ívben tartja, arra kényszerítve téged, hogy keményen nyomjad és minden izmot harcra szólíts a hátad vaskos kötegeiben – pont ezért tökéletes izomtömegnövelő gyakorlat. Ennek a gyakorlatnak megvan az előnye a rúddal végzett döntött törzsű evezéshez képest, mert a legtöbb T-rúd számtalan fogási lehetőséget biztosít. Mivel mindkét kezedet tudod használni, jóval nagyobb súlyt tudsz felpakolni, ez pedig már érzésre is a többi evezési forma fölé emeli.

Az edzés:

Mivel a T-rúdas evezés a nagy terhelés miatt nagyon megterhelő a derék izmainak és az idegrendszernek, az edzés elejére építs be 4-8 ismétléses sorozatokat minél nagyobb súllyal, hogy izmot és erőt fejleszthess vele. Kicsit csalhatsz a szabályossággal, hogy jobban felpakolhasd a súlyt, de csak okosan! Ha a T-rúdon többféle fogási lehetőség is van, próbálgasd végig mindet, így váltogatod az izmok átdolgoztatásának módját.

Fordított evezés

„Epicentrum”: középső hátizom, rombuszizom( rhomboid), széles hátizom (latissimus dorsi), és trapézizom (trapezius)

Hogyan működik:

Tipikusan Smith-gépen, vagy erőkeret végzett gyakorlat. A fordított evezésnél simán fogd meg a derékmagasságban lévő keresztmerevítőt, vagy a rudat és alá feküdve fel húzd magad a mellkasodig. Mivel ez egy „sajátsúlyos” gyakorlat, ez a világ legjobb „minden egyben” hátgyakorlata. Fontos, hogy tényleg derékbarát, így a derékfájósoknak is nagyon jó opció, hogy tényleg alaposan átmozgassák a hát izmait, illetve nagyon jó levezető húzó-nyújtó gyakorlat. Egyben a húzódzkodás kiváló alternatívája, ha komoly derékbántalmakkal küzdesz, vagy ha egyszerűen még nem tudod felhúzni magad elégszer, hogy beinduljon a gyakorlat izomnövelő hatása.

Az edzés:

Nagyon jó levezető gyakorlatnak számít, ha már alaposan elfáradtál. Ez összességében egy biztonságos gyakorlat, ami csak a testsúlyunkat használja terhelésként és nagyon változó intenzitással végezhető. Továbbá kiválóan használható, ha deréksérüléssel küzdesz és próbálod rehabilitálni a derekad izomzatát. Próbáld ki, hogy néhány sorozatot csinálsz bukásig. Lényeges tudnod, hogy minél feljebb kapaszkodsz, a gyakorlat annál könnyebbé válik, tehát ha most kezded, rakhatod feljebb, és ahogy erősebbé válsz, mehet lejjebb a rúd.

 

 

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.