2023. december 04.

piros 2021 03

4 kulcsfontosságú technika, hogy tekintélyes mellkasod legyen

Építsd gorillákat megszégyenítő mellkast ezekkel a jól bevált, mellszaggató gyakorlatokkal!

A rácsok mögött és az életben is egy masszív mellizomtól dagadó mellkas szinte egyet jelent a tekintéllyel. Vessünk egy pillantást néhány mellőzött gyakorlatra, ami tényleg konkrét mellkast garantál.

Személyes érzelmek csupán, de mintha az elmúlt években kissé félrecsúsztak volna a profi testépítés testi  arányai, melyet a Mr. Olimpia színpadán is láthatunk. 50 centi feletti karok, őrületes lábak és brutál széles vállak már nem anomáliának számítanak, hanem elvárásnak.

A szakma tudorai is szóvá teszik, hogy egy kitágult bélést a bírók büntetlenül hagynak a versenyzői szinten. Meglepően a kevéssé fejlett mellizom is hasonlóképpen mentesül a kritikák alól. Görgessünk csak vissza a testépítés aranykorába, ahol Arnold, Franco, Lou, Reg Part és Chuck Sipes csodálatosan felépített mellizommal rendelkezett.

Az aranykor fent említett testépítő félistenei még 40 kilóval könnyebben is lesöpörnék a színpadról a modern kor IFBB élversenyzőit – néhány kivétellel. Kotorjunk elő néhány klasszikus ötletet és nézzünk pár új technikát, hogy a legtekintélyesebb mellizmot gyárthassuk négy lépésben.

FEKVENYOMÁS NAGY SÚLLYAL

Reg Park az elsők között nyomott fekve 500font (227kg) súllyal, Chuck Sipes nagyon közel volt a világbajnok csúcsnyomáshoz, Arnold pedig erőemelőként kezdett. Mindannyian nagy súllyal nyomtak fekve, a mellizmuk pedig ennek az alapozásnak megfelelően fejlődött ki.

ÁTHÚZÁS (PULLOVER)

Szinte mindegyik klasszikus nagy testépítő csinálta ezt a gyakorlatot. Ez a gyakorlat nem csupán a mellizmokat dolgoztatja meg, hanem a delta-, és a bordaközi izmokat is. A maximálisan felépített bordaközi izmok szélesebb mellkas benyomását keltik, amikor beszívott levegővel kitartják a pózt. A jelenlegi kutatások igazolták, hogy a kábeles és a gépi áthúzások hatékonyabbak, ha a bordaközi izmokat célozzuk meg, a súlyzós áthúzás pedig inkább a mellizmot dolgozza át. A rúddal és kézi súlyzóval végzett áthúzás rendkívül fontos a hatalmas mellkas látszatához.

IFBB Pro versenyző Cory Mathews súlyzós áthúzás közben

FORDÍTOTT FOGÁSÚ FEKVENYOMÁS

A legújabb kanadai kutatások alapján a fordított fogású fekvenyomás nagyjából 30 százalékkal nagyobb mértékben mozgósítja a mellizmot, mint a hagyományos fekvenyomás. Továbbá ez sokkal kisebb terhelést ad a vállaknak, mint a szokásos fekvenyomás.

TÁROGATÁS LÁNCCAL

A súlyzós tárogatás rémisztő, mert a legnagyobb feszítő terhelés a mozdulatsor alján van, és a hátránya, hogy ahogy nyomod össze a karjaidat, a túlterhelés megszűnik és a könnyűvé válik. A láncos tárogatás garantálja, hogy a teljes mozgástartományban kapsz terhelést. Ahogy a karod szöge változik, a lánc szemenként emelkedik fel a földről. Egyszerűen nem jó, ha folyamatosan csökken a terhelés a hagyományos tárogatásnál – a maximális növekedéshez kell a terhelés a teljes mozgástartományban!

Big Al Davis láncos tárogatás közben

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.