Csillag született: A 15 éves C. J. Cummings a súlyemelés új amerikai üdvöskéje

Az súlyemelés „LeBron”-jának is becézett srác 30 év után újra olimpiai érmet hozhat az Államoknak.

Ha a legfiatalabb sportolók rekordjairól van szó, kétségtelenül kevesek versenyezhetnek Michael Jordan és LeBron James eredményeivel, és még ennél is kevesebben vannak, akikre már tizenévesen is sztárként tekintenek.
C.J. Cummings esetében azonban ez történt. Az elmúlt évek során lökéseivel sorra állította fel a csúcsokat. Most pedig, hogy az USA 2015-ös Nemzeti Súlyemelő Bajnokságon e hónapban 175 kilóval (385 font) újabb rekordot döntött, a Wall Street Journal a minap egyenesen „a súlyemelés LeBron James”-ének titulálta.

Az amerikai olimpiai csapat edzője, Dennis Snethen pedig tehetségét Michael Jordanéhoz hasonlította, amilyennel saját bevallása szerint 37 éves pályafutása során még sohasem találkozott.

Cummings minden kétséget kizáróan rászolgált a hízelgő párhuzamokra. Tavaly 14 évesen (!) megdöntötte a súlyemelő lökés amerikai férfi rekordját. Az alábbi videón látható a brutális 153 kilóval (337,3 font):

Innen tényleg csak a csúcsra vezethet az út. Amerika több mint 30 éve nem nyert olimpiai érmet a sportágban, és most abban reménykedik, hogy Mario Martinez és Guy Carlton 1984-es (Szovjetunió által bojkottált) nyári olimpiáról elhozott ezüstje és bronza után most egy arannyal is gazdagodhat. A súlyemelők általában 20-as éveik közepén élik virágkorukat, szóval az amcsik joggal bizakodnak. Edzője, Rayford Jones azonban higgadt és türelmes, és nem kíván jövőre Rióban minden áron történelmet írni:

„Ez egy 15 éves gyerek, aki fölött nem kell hajcsárkodni. Lassan, de biztosan alapozzuk meg a sikert. De ha adunk neki még négy évet, Rio után a tokiói olimpia viszont valóban hatalmas lehetőség lesz.”