2024. május 13.

piros 2021 03

Üsd ki - Kis Máté riport

A Pofonok Völgye kemény világ. Két ember a ringben. Egymással szemben. Nincs menekvés. 

Gratulálunk a bombasztikus évadnyitáshoz, kiütéssel nyertél az első meccseden! Nem rossz, ha így indul a szezon. Mi lesz még ebben az évben, mire készülsz?

- Először is, köszönöm a gratulációt. Pontosan így terveztem a szezonnyitó mérkőzésemet. Hat hetes kemény felkészülés volt mögöttem, amit Gál László és Merész Ferenc edzőim irányítottak, így magabiztosan tudtam hozni a mérkőzést. Mivel 2018-ban sikerült megszereznem többek között a WBO Interkontinentális bajnoki címét nagyközépsúlyban, ezért az év közepe táján minden bizonnyal meg kell védenem ezt, hiszen nagyon sok ökölvívó szeretné elvenni tőlem. Ezen kívül, szeretnék minél közelebb jutni egy esetleges világbajnoki címmérkőzéshez, de ehhez még pár meccset nyernem kell , hisz jelenleg a  világranglista 42. helyén állok a közel 1300 hivatásos boxolóból. Úgy gondolom, hogy Rácz Félixszel és a Félix Promotionnal jó úton haladunk a céljaim eléréséhez.

Papp Lászlót, a legnagyobb ökölvívót az édesanyja el akarta tiltani boxtól, mondván, ha pofon kell csak szóljon neki…Téged mennyire féltenek otthon?

-Természetesen féltenek engem is, de a családom és a menyasszonyom egyszer sem mondta azt, hogy hagyjam abba, hisz mindenki tudja, hogy engem az ökölvívás tesz igazán boldoggá. A boksz az életem része.

Mit gondoltál gyerekkorodban a bunyóról és a bunyósokról? Miért nem a foci érdekelt inkább?

- Én sem boxszal kezdtem, hanem, mint a legtöbb gyerek fociztam. Később ezt a birkózás és a Kick-Box követte. Végül az ökölvívás szerelmese lettem. Gyerekként is tudtam már, hogy a jó boxolókra felnéznek, tisztelik őket. Az ökölvívást mindenki igazán férfias sportnak tekinti és ez számomra a mai napig is nagyon motiváló.

Mit jelent ma ökölvívónak lenni Magyarországon?

 Magyarországon sokan kedvelik az ökölvívást, ezért rengetegen szurkolnak egy-egy ökölvívó rendezvényen, legyen az amatőr, vagy profi szint. Nagyszerű érzés, amikor több száz ember buzdít a mérkőzéseken.

Miért pont Roy Jones Junior a kedvenced?

Amit elért az ökölvívásban az tiszteletreméltó. Ő egy  igazi boksz legenda. Elképesztően technikás  és hihetetlenül erős. Igazi közönségszórakoztató meccseket csinált a ringben. Ezért számomra ő a No1.

Hányszor edzel hetente és milyen típusú tréningeket tartasz?

A versenyfelkészülésem során, egy héten 10 edzést végzek. Minden hétköznap délelőtt és délután is edzek. A délelőtti edzések inkább erősítő jellegűek, délután pedig a technikáké a főszerep. Egy verseny felkészülés 6-8 hétből áll. A hétvégék általában pihenéssel telnek. A kemény edzések után nagyon fontos a teljes regeneráció.

Szerinted mennyire fontos, hogy egy ökölvívó látványos izomzattal rendelkezzen?

Alapvetően a boxban nem a látványos izomzat számít, hanem az erő, a dinamika és a technika. Viszont szerintem sokkal jobban „eladható” egy olyan ökölvívó, aki meggyőző fizikummal rendelkezik, de csak a látványos izomzat kevés az eredményes boxhoz.

Ali sohasem, Tyson és Holyfield nagyon keményen edzett súlyzókkal. Milyen előnyöket vagy hátrányokat jelenthet a súlyzós edzés az ökölvívásban?

- Véleményem szerint is fontos a súlyzós edzés. A súlyzózás előnye, hogy növeli az ütőerőt, viszont hátránya is lehet,  mégpedig, hogy a sok izomzat bekötheti a boxolót.  Kevésbé lesz dinamikus. Ez azonban megelőzhető, ha kellő figyelmet fordítunk a nyújtásokra.

Te milyen súlyzós gyakorlatokat iktatsz be a programodba?

- A felkészülésem elején sokat súlyzózok. Általában alapgyakoratok jelentik az edzéseim gerincét. Guggolás, fekvenyomás, felhúzás, evezés.  A felkészülés második felében azonban áttérek a  CrossFit jellegű edzésekre.

Milyen táplálkozási szempontokat kell figyelembe venni egy ökölvívónak? Oda kell figyelni, hogy mit juttat a szervezetébe?

- Mindenképpen oda kell figyelni egy boxolónak a megfelelő táplálkozásra.  És nemcsak azért mert súlycsoportok vannak, hanem azért is, hogy a lehető legjobb tápanyagok kerüljenek be a szervezetbe. Napi öt-hat kiegyensúlyozott étkezés tartok. Figyelve a helyes fehérje, szénhidrát, zsír arányra.

Milyen táplálék kiegészítők kapnak szerepet a felkészülésben?

Az a megtiszteltetés ér, hogy jelenleg a Szegedi Vitaflex üzlet és annak tulajdonosa Kokovai Andor az összes táplálék kiegészítővel támogat amire szükségem van egy felkészülés folyamán. Ezúton is köszönöm neki! Egy profi boxolónak nélkülözhetetlenek a kiváló minőségű táplálék kiegészítők. Multivitaminok, proteinek, glutamin és bcaa készítmények.

Ali azt mondta, hogy nem a hegy megmászása nehéz, hanem elviselni a kavicsokat a cipődben… Te, hogyan viseled el ezeket a kavicsokat? Ha vannak persze…

Mindig vannak problémák a felkészülés közben.  Sérülés , betegség, egyéb hátráltató  tényezők. De ezeken túl kell lendülni! Csak a győzelemre kell összpontosítani, hisz a fájdalom mulandó, a dicsőség örök!

Köszönjük a beszélgetést! További sok sikert kívánunk!

ÍRTA: FARKAS TAMÁS
Fotó: Vér Attila

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.