Egészséges receptek
Izgalmas variációk mandulára
Egy marék mandula naponta, más nem is kell egy tápláló és egészséges nassoláshoz!
Számos cikkünkben kiemeltük már ennek a fehérjében rendkívül gazdag csonthéjasnak pozitív élettani hatásait, mint például, hogy serkenti az agyműködést, féken tartja a koleszterin szintet, csökkenti a szervezetben előforduló gyulladásokat, energiát ad és még a zsírégetésben is szerepet játszik! Mindemellett az egyik legváltozatosabban feldolgozható alapanyag, így sosem válik unalmassá. Most bemutatunk öt ízletes és izgalmas mandula alapú megoldást!
Mandulás pesto
Tegyél kb. 150 gramm sótlan pörkölt mandulát egy konyhai robotgépbe, 100 gramm nyers spenótlevél, 1 gerezd fokhagyma, némi parmezán és 2 evőkanál citromlé társaságában. Turmixold őket össze és közben adj hozzá 2-4 evőkanál olíva olajat, amíg pesto szósz állagú nem lesz. Ha elkészült, használhatod mártogatósként, krémként, vagy akár szószként is kedvenc teljes kiőrlésű tésztádra.
Mandulavaj
A mogyoróvaj remek házi készítésű alternatívájához egyszerűen csak turmixolj össze kb. 200 gramm egész mandulát körülbelül 15 percig, amíg sűrű, vaj szerű állaga nem lesz. A turmixgép oldalára tapadt mandulákat egy kis lapáttal könnyen el tudod távolítani. Ha úgy érzed, akkor egy csipetnyi sóval ízesítheted a mandulavajat, amit felhasználásig érdemes letakarva hűtőben tartani.
Smoothie
Egy frissítő nyári mandulás smoothie elkésztéséhez mindössze csak egy marék fagyasztott meggyre (vagy bármilyen bogyós gyümölcsre), kb. 50 gramm mandulára, egy nagyobb doboz (kb. 150 gramm) zsírszegény natúr joghurtra és maximum 2 dl zsírszegény tejre lesz szükséged, ami természetesen lehet laktózmentes mandulatej is! Ezeket a hozzávalókat turmixold össze nagy sebességi fokozaton, körülbelül egy percig, és máris kész a hűsítő és egészséges smoothie, aminek a fehérjetartalmát némi tejsavó fehérje hozzáadásával még tovább tudod növelni.
Egészséges gabonatál mandulával
Főzz meg egy adag egészséges és rostokban gazdag gabonafélét alacsony sótartalmú húsleves alaplében. Ez lehet quinoa, bulgur, köles, vagy akár hajdina is. Majd bolondítsd meg némi pirított mandulával és antioxidánsokban gazdag áfonyával!
Liszt és zsemlemorzsa helyett
Turmixolj össze egy adag mandulát egy konyhai robotgépben egészen addig, amíg közepesen sűrű állaga nem lesz. Ezután némi szárított petrezselyem és bazsalikom hozzáadása után máris remek panír alapot kapsz, amit felhasználhatsz halak vagy csirke panírozásához egyaránt, de akár finom fasírtgolyók készítéséhez is bevetheted. Ha pedig legközelebb palacsinta vagy muffin sütésre vállalkozol, akkor használj fél adagot ebből, fél adag liszttel elkeverve, így máris csökkenthető az így elkészült édességek szénhidráttartalma.
Ha már kipróbáltad az összes mandulás receptünket, teszteld a további izomépítő ételeket is!