Klasszikus módszerek

Aaron Sweet a hagyományos testépítő technikákra esküszik és ennek köszönhetően gyarapszik izomtömege is!

Alig néhány éve Aaron Sweet még mindig ektomorf alkatával küzdött. Most, immár 46 évesen egy physique versenyző testével büszkélkedhet - köszönhetően egy tradicionális testépítő étrendnek és edzéstervnek. „Minden héten akad egy épp felkapott diéta.” - állapítja meg Sweet, aki a New Jersey-ben található Can Do Fitness projektmanagere. ”Valóban olyan szuperek ezek?” Ő mindig is elkerülte az új trendeket, és inkább a napi hatszori kis étkezések híve, magas fehérje, és kontrollált szénhidráttartalommal. „Ez régen is működött, és most is hatékony!” - véli.
Azonban az egyes diétáknál, nem csak a megközelítés számít, a kitartás a lényeg. „Mindenkinek a szervezete máshogy reagál a különböző étrendekre.” - magyarázza Sweet. „Én is hosszú évek téves próbálkozásai után találtam rá arra a nagyon hagyományos testépítő étrendre, ami számomra megfelelő. De ki is kell mellette tartani. Ez néha nehéz, mivel az étrend maga nem túl változatos. Amikor a haverok munka után be akarnak ülni egy kicsit iszogatni, én sosem iszom. El kell döntenünk ugyanis, hogy mi számít igazán.”

AZ EDZÉS 
Ahogy az ismétlések száma csökken, úgy növeld a súlyterhelést! Az utolsó, 8 ismétléses sorozat után végezz egy gyors, 15 ismétléses sorozatot, könnyebb súllyal!

Gyakorlat

Sorozatok száma

Ismétlésszám

Nyak mögül nyomás

4 *

15,12,10,8

Fej fölé nyújtás (tricepsz)

4

15,12,10,8

Váltott előreemelés kézisúllyal

4

15,12,10,8

Oldalemelés kézisúllyal

4

15,12,10,8

Hátsó delta emelés

4

15,12,10,8

Vállemelés kézisúllyal

1

Ameddig csak bírod **

* Az edzésterv nem tartalmazza a 20 ismétléses könnyed, bemelegítő sorozatot.

** Először a legnehezebb súllyal dolgozz, amivel még ki tudsz préselni magadból 8-12 ismétlést. Addig végezd a gyakorlatot amíg bírod, majd válts 2 kilóval kisebb súlyokra, majd ezzel is ismételd meg az előbbi sémát. Addig haladj így, amíg fele akkora súlyok következnek, mint az első körben. Például kezdj 50 kilóval és juss el egészen a 25 kilós súlyig.