A pozitív (súly)emelő

Egyetlen lövés miatt GARRISON REDD többé nem tud járni, de ebből olyan erőt és motivációt merített, amely a súlyemelő világ tetejére repítette.

A 17 éves brooklyni Garrison Redd kiemelkedő futballtehetség és New York állam 6. legjobb futójátékosa volt. Aztán egy ismeretlen fegyveres rálőtt, és a 38-as kaliberű golyó átszakította a mellkasi gerincrészt, sérült a T12-es csigolya és Garrison tolószékbe kényszerült. Sokan ebben a helyzetben bedobták volna a törölközőt vagy depresszióba süllyedtek volna. Azonban családja és barátai segítségével Redd nem hagyta el magát és megmaradt a motivá-
ciója, hogy változást hozzon a világba. Az elmúlt években pontosan ezt tette a TEDx Talk programján keresztül, előadásaiban arra fókuszálva, hogyan láthatjuk meg a jót még a rossz helyzetekben is, valamint a nonprofit Garrison Redd Project megalapításával, amely mozgássérültek támogatásával foglalkozik. Mi a most 30 éves Redd következő célkitűzése? Reményei szerint az aranyérem megszerzése a 2020-as tokiói Paralim-
pián. 54 kilójához képest Redd lenyűgöző, 138 kilót nyom fekve. Ráadásul 2019 februárjában bekerült az Egyesült Államok paralimpiai súlyemelő válogatottjába, és keményen dolgozik, hogy megerősítse helyét az olimpiai utazókeretben. Redd nemrégiben a Muscle & Fitness podcastja, az M&F Reps vendégeként osztotta meg történetét, beszélt az edzésekről, és arról is, hogyan tervezi elérni ezeket a nagy célokat.

Toloszek_mellett.jpg

Hogyan sérültél meg?
17 éves voltam, kitűnő tanuló és amerikai focista. Egy nyári estén épp kint voltam az utcán, a házunkkal szemben a brooklyni Brownsville-ben, mikor odajött egy srác és rámlőtt. A golyó eltalálta a T12-es csigolyámat a gerincem mellkasi részén, átment a hátamon és végül a kezem alatt akadt el. Megtalálták az elkövetőt, de az emberek nem akartak tanúskodni, ezért soha nem ítélték el.

Ezt hogy tudtad feldolgozni?
Anyukám olyan ember, aki azt mondja: „ami megtörtént, megtörtént, tovább kell lépnünk, ami volt, elmúlt.” Ez megacélozta az elszántságomat és rájöttem, hogy bármikor bármi megtörténhet velünk, ezért minden napot a lehető legteljesebben meg kell élnünk. Voltál modell, előadtál a TEDx-en és megalapítottad a Garrison Redd Projectet, és persze sikeres súlyemelő vagy. Hogyan találtad meg ezeket a dolgokat? Az egész két éve kezdődött, volt egy látomásom. Adóelemzőként dolgoztam az IRS-nél, és úgy voltam vele, hogy „unalmas ez a munka, ennél én sokkal jobb vagyok.” Aztán csak úgy megtörténtek a dolgok: modellkedtem a barátom cégének, a Milfdadnek, és azok a képek rengeteg like-ot kaptak. Aztán jelentkeztem előadni a New York-i Deer Parkban tartott TEDx előadásra és végül belevágtam a Garrison Redd Projectbe.

Na és a súlyemelés?
Az edzőterembe összefutottam ezzel az úriemberrel a kerekesszékes sportszövetségtől, ő mondta, hogy egy nap paralimpikon lehetek. Összehoztak egy edzővel és versenyezni kezdtem az ő kerekesszékes futócsapatában. Ez az edzőm mondta, hogy erős vagyok, és benevezett egy helyi versenyre. Nulla edzéssel a hátam mögött, 54 kilósan nyomtam fekve 130 kg-ot. Ez egy éve volt.

Milyen kategóriák vannak a paralimpiai súlyemelésben?
A hagyományos súlyemeléssel szemben, ahol van szakítás, felvétel és lökés, a Paralim-
pián csak fekvenyomás van, mivel az alsó végtagokat nem tudjuk használni. Jelenleg az 54 kg-os versenysúlyommal közel vagyok a 138 kg-os kinyomáshoz. A saját súlycsoportomban a legjobb, azt hiszem nigériai versenyző közel 190 kg-ot nyom fekve. Igazából a paralimpikon súlyemelők nagyobb súlyokat nyomnak ki fekve, mint a nem sérült súlyemelők.

Bandazzsal.jpg

Hogy néz ki egy edzésed?
Egy héten hatszor edzek, három nap a súlyemelésé, három a kardióé és a többié. Szeretem a saját testsúlyos edzéseket és sok tolódzkodást csinálok. A kerekesszékem ezeknél és a húzódzkodásoknál plusz 15 kg-ot jelent.

Mik a hosszú távú céljaid?
Szeretném még jobban felhívni a figyelmet a mozgáskorlátozott emberek helyzetére, különösen a munkahelyeken. Az emberek nem is tudják, milyen csodálatos dolgokra képesek a mozgáskorlátozott társaik. Szeretnék motiválni, inspirálni és úgy általában befogadóbbá tenni a világot.

 Összetartás: tudj meg többet Redd nonprofit alapítványáról a thegarrisonreddproject.org oldalon.