Csirke gombamártással

Amikor arról van szó, hogy „mi legyen vacsira?”, a csirkemell kézenfekvő megoldás a legtöbb fitneszőrült számára. A fehérjék királyát szinte minden boltban lehet kapni, elkészítéséhez nem kell Michelin-csillagos séfnek lenni, és alacsony a zsírtartalma is. 85 g csirkemell filé 27 g fehérjét és mindössze 3 g zsírt tartalmaz. Az egyetlen probléma ezzel a remek fitneszétellel: elviselhetetlenül unalmas tud lenni. Íme egy recept, amivel megtörheted ezt az összhangot.

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet (170 g) csirkemell filé
1 ek. repceolaj
2 mogyoróhagyma, felvágva
280 g fehér- vagy barna csiperkegomba, felvágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
½ csésze száraz fehérbor
3 ek. kukoricakeményítő
3 csésze alacsony sótartalmú csirke alaplé
1 ek. friss kakukkfű vagy 1 tk. szárított kakukkfű
só és fekete bors

1. Posírozzuk, pároljuk vagy blansírozzuk a csirkét, majd vágjuk fel vékony darabokra.
2. Melegítsünk fel olajat közepes hőfokra egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymákat és a gombát. Főzzük addig, amíg a gomba meg nem puhul. Adjuk hozzá a bort és növeljük a hőfokot, majd fedő nélkül főzzük körülbelül 3 percig, míg az alkohol elillan.
3. Keverjük össze a kukorica-
keményítőt és az alaplét, egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit, amíg krémes nem lesz. Ehhez adjuk hozzá a 2 csésze alaplevet és a kakukkfüvet is. Vissza a mártáshoz: forrásnál lassan keverjük bele ezt a keményítős elegyet és főzzük 6–8 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik. Ha kell, fűszerezzük sóval és borssal.
4. Tálaljuk a csirkét a gombás szósszal.

Tápérték adagonként: 285 kalória, 46 g fehérje, 5 g CH, 9 g zsír

Büntetlen mártás
Túl sok tradicionális szószt nem ehetsz, ha szálkásodni szeretnél. Ez a gombás változat azonban alacsony kalóriatartalmú, 
és mégis ízletes.