A tökéletes szimmetria titka

Vedd kezedbe az irányítást, és légy végre, aki lenni akarsz! Egy kis odafigyeléssel és tudatosan kialakított edzésprogrammal a problémás testrészeket is gyurmaként formázhatod!

Képzelj el egy kigyúrt fazont hatalmas karokkal, domború mellizmokkal, és fantasztikusan széles vállakkal. Cserélnél vele, ugye? Akkor most képzeld el, hogy egy napon épp rövidnadrágot vesz fel, és kiderül, hogy az egész nagyszerű felépítmény csirkelábakon inog. Látod, most meg már sajnálod…

A testépítés történetének legeszményibb fizikumainak birtokosa sem egy-egy tökéletesre fejlesztett testrészükkel érdemelték ki a halhatatlanságot, hanem páratlan arányaiknak köszönhetően, összességében vitték el a pálmát. Schwarzeneggernek valóban lenyűgöző mellizmai és hatalmas karjai voltak, de az utókor leginkább mégis testének tökéletes szimmetriájára emlékszik vissza. A valóban kiemelkedő fizikum bizony a szimmetriáiról ismerszik meg, és hidd el, nem csak a versenyeken, de a mindennapi életben is messzebbre jutsz vele. A hozzáértéssel kimunkált szoborszép testet a csajok is sokkal jobban díjazzák, mint egy-egy brutálisra dagasztott izmot. És egyébként is: ki akarna az a srác lenni, akinek orbitális karja és tyúkmelle van.

abs_ripped_content.jpg

1. LÉPÉS: TEDD FEL MAGADNAK A KÉRDÉST!

Alapvetően az edzésed rendje határozza meg, mely izomcsoportok milyen mértékben és sorrendben fejlődnek. Ha olyan alkat vagy, akinek a mellkasa könnyen és gyorsan növekszik, a vádlid viszont makacs, ennek megfelelő programot kell kialakítanod. A kiegyensúlyozott fizikumhoz vezető első lépés az őszinte tükörbe nézés. Gondolatban szedd ízekre a tested, és tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

• Felsőtested izomzata megfelelő arányban áll-e az alsótestedével?
• Pásztázd végig magad balról jobbra, és vissza: elégedett vagy a szimmetriával?
• Fel tudsz fedezni kifejezetten gyenge pontokat?
• Mivel vagy elégedett?

mirror_2.jpg

2. SZABD MAGADRA AZ EDZÉSTERVED!

A fenti kérdések megválaszolásával ideje, hogy belevágj egyéni programod kialakításába! Állíts fel fontossági sorrendet, hogy nagyobb hangsúlyt fektethess a fejlesztendő területekre.

Tegyük fel például, hogy az elégedetlenségi sorrended valahogy így fest:

1. vádli
2. láb
3. hát
4. kar
5. váll
6. mell

Ez alapján a vádlid a leggyengébb pontod, és így tovább. Programod megtervezésekor az első háromra koncentrálj, hiszen mivel kívánnivalót hagynak maguk után, több figyelmet érdemelnek. Ennek eredményeképp hamarosan a gyengébb területek is fejlődést mutatnak. Figyelj a változásokra, és folyamatosan módosítsd a tervet! Ha például azt tapasztalod, hogy a lábad erősödni kezd, a melled viszont stagnálni kezdett, így alakíts a programon:

1. vádli (egy fokkal jobb, mint az elején, de még mindig a leggyengébb láncszem)
2. mell
3. láb
4. hát
5. váll
6. kar

calf-raises_0.jpg

Ne feledd, arányos fizikumot építeni állandó folyamat, de ne aggódj, minél többet tudsz meg izmaid viselkedéséről, idővel annál könnyebbé válik majd. Fő, hogy lépést tarts saját fejlődéseddel, és mindig a gyenge pontokra koncentrálj, mert a mérleg a másik irányba is könnyen kibillenhet!

A szimmetria kívánalma azonban nem csak a fent és lent között, de jobb és bal oldal között is érvényes, de talán ezt mondanunk sem kell. Általában mindannyiunknak erősebb az egyik oldala, ha például jobb kezes vagy, valószínű, hogy a jobb oldalad az erősebb. A folyamat pedig öngerjesztő, hiszen ha a jobb kezed az ügyesebb, magától értetődő, hogy több mindenre használod, mint a balt, és következésképpen a bal lábad is gyengébb és valamelyest kisebb is lesz.

Újabb számadást kell tehát végezned, és mérlegre tenned: melyik az erősebb oldalad, és ennek megfelelően egykezes izoláló gyakorlatokkal kell a másikat is megacéloznod. Az egykezes súlyzóval végzet gyakorlatok lehetővé teszik, hogy a karok egymástól függetlenül dolgozzanak, és pontosabban irányíthasd a fejlődést.

És még egy gondolat, amivel érdemes megbarátkoznod: ahogyan Rómát sem egy nap alatt építették, a tökéletes arányok kialakulását sem várhatod el azonnal: hosszú, kemény munkát és folyamatos megfigyelést igényel! Rendszeresen a tükörbe kell nézned, és őszintének lenned magadhoz. Emlékezz: minden egyes testrész másként reagál az edzésre, és más ütemben fejlődik. A saját tested pedig nálad jobban egyik edző sem ismeri, úgyhogy a te feladatod, hogy a részletek helyes összerakásával létrehozd a mesterművet!