Szerencsehozó leves

A diétázók is ehetik, hisz laktató és kevés kalóriát tartalmaz.

Hozzávalók 6 személyre:

2 ek. olívaolaj
1 csésze kockázott vöröshagyma
1 csésze kockázott sárgarépa
1 csésze kockázott zeller
3 babérlevél
3 csésze kockázott, zsírmentes főtt sonka
7 csésze alacsony sótartalmú csirke alaplé
2 csésze kockázott krumpli ½ csomó friss kakukkfű összetekerve, kötözve
2 csésze szárított bab, éjszakára beáztatva és leszűrve
só és bors

1. Melegítsünk 1 percig közepes hőfokra egy nagy leveses fazekat, majd adjuk hozzá az olajat. Dinszteljük a hagymát 2 percig, alkalmanként keverjük meg.
2. Adjuk hozzá a répákat, zellert, babérleveleket és a sonkát, majd főzzük 4-5 percig. Néha keverjük meg.
3. Amikor a zöldségek elkezdenek puhulni, akkor adjuk hozzá az alaplét, krumplikat, kakukkfüvet és babot. Forrásig főzzük.
4. Ha elkezdett forrni, akkor vegyük le a hőfokot és főzzük 20–30 percig vagy amíg minden meg nem puhul. Ízlés szerint adjunk hozzá még alaplét.
5. Kóstolgassuk és fűszerezzük sóval, borssal. Találás előtt vegyük ki a kakukkfü
vet.

Nyugodtan használj konzerv babot, csak mosd meg előtte. A konzerv bab már meg van főzve, így érdemes a főzés vége felé hozzáadni. Azonban, ha szárított babot használsz mindenképp áztasd be éjszakára. Adj hozzá egy kis sót és babérlevelet az extra ízekért.

Tápérték adagonként: 282 kalória, 26 g fehérje, 24 g CH, 9 g zsír

Séf tipp: A levesek nem csak felmelegítenek egy hideg napon. Egy tanulmány szerint a főétel előtt való leves fogyasztás csökkenti a kalória bevitelt 20%-al.